73 százalékkal emeli a gáz árát Ukrajna

Vágólapra másolva!
Eddig beszerzési ár alatt fűtöttek Ukrajnában, de az oroszok erre tovább nem hajlandók. Legalább 1 millió ukrán nem fogja tudni fizetni a számlát állami segítség nélkül.
Vágólapra másolva!

Drasztikusan, átlagosan 73 százalékkal emelkedik Ukrajnában a lakossági gázár és 40 százalékkal a távhő ára májustól - jelentette be az ország pénzügyminisztere szerdán. A kormány arról is döntött, hogy részbeni kompenzációt kapnak a legrászorultabbak, számuk elérheti az 1 milliót.

Olekszandr Slapak közölte azt is, hogy négy év alatt akarják bevezetni a lakosság számára a piaci árakat a gáz és a távhő esetében. Hétfőn jelentették be, hogy Ukrajnában az ipari fogyasztók 29,1 százalékkal, a költségvetési intézmények 64,2 százalékkal magasabb árért kapják a földgázt április 1-jétől.

Az áremelést akkor is azzal indokolták, hogy Ukrajna drágábban szerzi be áprilistól a földgázt Oroszországtól. Ukrajnában a lakosság és valamennyi költségvetési intézet eddig a beszerzési ár alatt kapta a földgázt, de a dotáció fokozatos megszüntetése volt az egyik feltétele annak, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénzügyi támogatást nyújtson Kijevnek.

Oroszország decemberben 33 százalékkal 268,50 dollárra csökkentette a földgáz árát Kijevnek a 2009 óta érvényben lévő mintegy 400 dollárról. Erre azután került sor, hogy az időközben hivatalából leváltott Viktor Janukovics ukrán elnök november végén hirtelen bejelentette, hogy Kijev nem írja alá az Európai Unióval évek óta tárgyalt társulási egyezményt.

A decemberi árcsökkentési megállapodás egyik kitétele volt ugyanakkor, hogy Oroszország naptári negyedévente felülvizsgálja a gázárra vonatkozó kedvezményt. Miután Moszkva szempontjából kedvezőtlenül alakultak az események Ukrajnában, Alekszej Miller, a Gazprom vezetője március elején bejelentette, hogy áprilistól ismét kedvezmény nélkül adják a földgázt Ukrajnának.