Nem véletlenül állt feje tetejére a Wall Street

Vágólapra másolva!
Miközben az amerikai részvénypiac erősen tartja magát, a vállalatok az elmúlt hónapokban igen nagy számban fogalmaztak meg a piacinál alacsonyabb első negyedéves profitvárakozásokat. Szektorszinten viszont az olyan defenzív játékosok, mint például a közszolgáltatók, relatíve jó üzenetekkel szolgáltak, talán nem csoda, hogy a hetekben megfigyelhető piaci rotációnak az egyik nyertese pont ez a szegmens. 
Vágólapra másolva!

A FactSet legfrissebb negyedéves gyűjtése szerint a nagy amerikai vállalatok közül 93 az elemzői várakozásoknál alacsonyabb profitvárakozást fogalmazott meg az első negyedévre, mint amit az elemzők vártak. Pozitív meglepetést ehhez képest csak 18-an tudtak okozni, ami arányait nézve nem túl jó eredmény.

Ráadásul mindkét esetben szélsőségről van szó, csak a tavalyi negyedik negyedévben volt több olyan cég, aki negatív várakozást adott, illetve kevesebb olyan cég, aki pozitív meglepetést okozott. Jellemzően (öt éves átlagot nézve) a piac eséssel szokott reagálni a rossz hírekre, azonban az elmúlt hónapok ehhez képest homlokegyenest más eredményt hoztak. Azok a cégek ugyanis, ahol a menedzsment negatív üzenetet küldött, átlagban 0,2 százalékos árfolyam emelkedést könyveltek el a bejelentés utáni két napban.

Forrás: Investor.hu

Mindenképp érdekes és figyelmeztető a jelenség, de persze ettől még nem kell a piacnak hirtelen összedőlnie. Az elmúlt negyedévekben ugyanis sorra negatív üzeneteket küldtek a menedzsmentek, a részvénypiac viszont kitartóan emelkedett. Egyrészt talán azért, mert az EPS várakozások átlagban "csak" 6,7 százalékkal voltak a piaci várakozás alatt, míg hosszabb távú átlagban sokkal inkább 10,8 százalékos elmaradást lehet megfigyelni. Másrészt azt sem szabad elfelejteni, hogy a cégek a negyedéves jelentésükkel végül szinte mindig az elemzői várakozások felett tudtak teljesíteni, vagyis hiába pesszimistább a menedzsment, a tényszám eddig mindig szépen festett. Könnyen lehet egyébként, hogy a cégvezetők sem véletlenül teszik alacsonyabbra azt a bizonyos lécet, amit később át kell ugraniuk, de ez persze pusztán erős spekuláció.

Ami ennél érdekesebb, hogy szektorszinten az az energia, illetve közszolgáltatások teljesített jól a negyedévben (relatíve alacsony a negatív meglepetések aránya), melyek tavaly nem tartoztak a piac vezető papírjai közé. A piacon megfigyelhető rotáció a tavalyi erősekből a gyengék felé tehát eredményoldalról is magyarázhatónak tűnnek.

Forrás: Investor.hu

Már csak azért is, mert az első negyedéves eredménynövekedési várakozások alapján egyedül a közszolgáltatók mutathatnak majd fel növekedést. Úgy tűnik tehát, hogy a befektetők nem véletlenül mozdulnak a defenzívebb szektorok felé, ez a folyamat akár az előttünk álló hetekben/hónapokban is kitarthat.

Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu