Varga szerint az évtized végén jöhet az euró

Vágólapra másolva!
Az évtized végére akár euróval is fizethetünk - mondta a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály szerint a kormány a következő ciklusban tűzheti ki a céldátumot.
Vágólapra másolva!

Reálisan az évtized vége felé merülhet fel az euró bevezetése Magyarországon - mondta Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter szerint erről a döntést korábban meg kell hozni, és a magyar gazdaság versenyképességén még sokat kell javítani, hiba lenne a korai csatlakozás. A magyar kormány a következő ciklusban tűzheti ki a céldátumot. A csatlakozási árfolyamról szólva Varga azt mondta, hogy a kormánynak nincs árfolyamcélja, annak piaci körülmények között kell kialakulnia, írja a Napi.hu.

Az államháztartás hiánya tavaly a GDP 2,2 százalék volt, ami jobb a 2,3-2,7 százalékos előzetes várakozásoknál. A várható EU-s átlag 3,2 százalék lesz. Az államadósság 2013 végére 79,2 százalékra csökkent. Vaga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a tendencia kedvező.

Az államadósság decemberben a GDP 79,2 százalékára mérséklődött, az előző évi 79,8 százalékkal szemben. Az év utolsó hónapjaiban az államadósság-kezelő mesterségesen lenyomta az adósságot, ám az év első három hónapjában az újra komoly növekedésnek indult. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. szerint csak a központi költségvetés adóssága az előzetes számítások alapján a GDP 80,6 százalékát tette ki március 21-én. Ebbe a számba még nem tartozik bele költségvetésen kívüli állami adósság, így az akár meghaladhatja a GDP 84-85 százalékát is, ami 16 éves csúcsot jelenthet.