Megállíthatatlan a BMW

Vágólapra másolva!
Egymilliárd dolláros beruházást hajt végre egyik legnagyobb amerikai gyáránál a BMW, hogy bővíteni tudja autógyártását. A német luxusautó-gyártó modelljei iránt egyre nagyobb a kereslet, de a piacon zajló egyre élesebb verseny is arra ösztöni a vállalatot, hogy magasabb fordulatszámon pörögjön. 
Vágólapra másolva!

A BMW 1 milliárd dolláros beruházás keretében bővíti a dél-karolinai gyárának kapacitását, ami után ez az üzem válik majd a német vállalat legnagyobb amerikai gyárává. A BMW 2016-ig 50 százalékkal kívánja növelni az autóinak gyártását az egységnél, ahol így évente 450 ezer új autó gördül majd le a futószallagokról. Többek között egy új városi terepjáró, az X7-es gyártása fog megkezdődni a gyárban, melyeket globális értékesítésre fognak előállítani.

A BMW az autói iránti hatalmas kereslet kielégítése érdekében hajtja végre a beruházást. A cég autóeladásai sorozatban a negyedik évben döntöttek rekordot, tavaly már 1,96 millió darab BMW fogyott világszerte, és a német vállalat várakozásai szerint idén átlépik a 2 millió darabos álomhatárt is.

A német gyártónak azért is szüksége van a beruházásra, hogy meg tudja őrizni piacvezető szerepét az egyre élesebb versenyt mutató luxusautó-piacon. Az eladások alapján második számú szereplőnek számító Volkswagen egyre jobban közelíti a BMW-t az Audik eladásaival, de a dobogó legalsó fokán álló Daimler (a Mercedesek gyártója) is egyre nagyobb fordulatszámon pörög. Az Audi az idei első két hónapban már több autót adott el az eddigi piacvezető BMW-nél, míg a három gyártó közül a Mercedesek eladásai emelkedtek a legnagyobb ütemben februárban.

A Daimler épp a BMW előtt néhány órával korábban jelentette be, hogy egy milliárd eurót fog költeni a Mercedesek gyártásának több mint megduplázására egyik legnagyobb kínai gyáránál. A tervek szerint 2015-ben már több mint 200 ezer Mercedes készül majd el a kínai egységnél, hogy így tartsanak lépést az autók iránti egyre növekvő kereslettel.

A luxusautó-gyártók számára Észak-Amerika és Kína jelenleg a legfontosabb piac, mivel ebben a két régióban folyamatosan növekednek az autóeladások, ráadásul a világ két legnagyobb autópiacának számítanak. Észak-Amerikában a 2008-as válság előtti szinten mozognak a 12-havi újautó eladások, míg azok Kínában folyamatosan új csúcsokat döntenek.

Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu

A hatalmas beruházás hírének ellenére a BMW részvényei ma 0,7 százalékos mínuszban mozognak, holott a részvénypiaci hangulat kedvező Európában. Ebben vélhetően az elmúlt hetekben kiépült vételi pozíciók zárása is szerepet játszik, a papír ugyanis több mint 15 százalékot menetelt az utóbbi két hétben, és új történelmi csúcsot ütött az árfolyama.

Forrás: Investor.hu