MNB: A bankok a teljes csekkadót áthárították

Vágólapra másolva!
2013 októberéig bezárólag a 11 legnagyobb forgalmú hazai bank mindegyike áthárította a tranzakciós illetéket az ügyfelekre, néhány bank az adótehernél jobban is emelte a díjait – állapította meg legfrissebb tanulmányában a Magyar Nemzeti Bank.
Vágólapra másolva!

Az MNB Szemlében megjelent friss elemzés szerint a jegybank megvizsgálta a 11 legnagyobb pénzforgalmú bank kondíciós listáit 2012 decembere és 2013 októbere között. A vizsgálat arra irányult, hogy a bankok áthárították-e a tranzakciós illetéket az ügyfeleikre, milyen díjakat és mennyivel emeltek meg. (A tavaly nyáron kirótt extra pótadó áthárítását nem elemezték.)

Az eredmények azt mutatják, hogy a lakossági ügyfeleivel szemben minden vizsgált bank – másképp és más ütemezésben, de végeredményben – legalább a tranzakciós illetéknek megfelelő díjemeléseket léptetett életbe, néhányan közülük jobban is emelték a költségeket. Nem feltétlenül a tranzakciós díjak nőttek, hanem például az éves kártyadíjak (ezek átlaga 1700 forintról 3000-re nőtt az elmúlt egy évben), állapította meg az MNB, amely az összehasonlíthatóság érdekében ezeket a fix díjakat a forgalmi értékre vetített százalékos díjjá alakította át.

Az elemzésből az is kiderül, hogy a bankok néhány kivétellel a vállalati ügyfeleknél is teljes mértékben áthárították az illetéket, bizonyos esetekben annál jobban is emelték a díjaikat. Itt azonban érvényesül egy más hatás is, mert mint a jegybank írja, a nagyobb vállalatok a meghirdetett kondíciós listánál kedvezőbb díjakkal vehetik igénybe a banki szolgáltatásokat.