Vágólapra másolva!
Bár az utóbbi napokban jelentős eséseket hoztak össze a közösségi médiacégek a tőzsdén, a zuhanásnak könnyen vége szakadhat. Az érintett vállalatok ugyanis komoly támaszokhoz érkeztek, innen pedig jó esély kínálkozik egy nagyobb felpattanásra is.
Vágólapra másolva!

A közösségi médiacégek együttes teljesítményét legkönnyebben a Global X Social Media Index ETF segítségével kereskedhetjük le, ami egy egyszeres tőkeáttétellel rendelkező ETF. Legfontosabb komponensei a Tencent Holdings (12,7%), Facebook (12,22%), LinkedIn (8,73%), SINA (7,31%), Zynga (5,88%).

SOCL – Global X Social Media Index ETF (NYSE Arca): A 200 napos lehet a kulcs

A 200 napos mozgóátlag foghatja meg a közösségi médiacégek több mint 15 százalékos zuhanását, miután az utóbbi napokban igen gyengén teljesítettek ezek a vállalatok.

Bár múlt hét pénteken sem sikerült napon belül emelkedni a közösségi médiacégeknek, újabb mélypontot már nem ütött az ETF, pontosan a 200 napos mozgóátlagig szúrt le az árfolyam.

A következő napokban így át is törheti a csökkenő trendet az árfolyam, ami nagyobb menetelés előtt nyithatná meg az utat. Akár a 21,4 dollárnál lévő 50 napos mozgóátlagig is elszáguldhat az ETF.

Közben az RSI indikátor már túladottságot jelez, hamarosan pedig átlépheti a 30-as szintet, ami vételi jelzésnek számítana. Utoljára egyébként 2012 végén volt erre példa, ami után másfél év alatt 90 százalékot emelkedtek a papírok. Az MACD vételi jelzésre szintén nem tűnik túl távolinak, jó esetben megerősítheti a kitörést.

Amennyiben mégsem sikerülne a felpattanás, akkor 18,86 dolláros szint közelében érdemes lehet veszteségvágó megbízást használni. Itt már jelentősen megsérülne a 200 napos mozgóátlag, és a csütörtöki kalapács mélypontjánál is alacsonyabb értékre kerülne az árfolyam, ráadásul a korábbi (2013 őszi) szintekre térne vissza az ETF. Így 3 körüli hozam-kockázat arány adódna a szűk stop miatt.

A SOCL ETF napigrafikonja (NYSE Arca) Forrás: TradingView.com, Investor.hu

A hosszabb távú grafikonon a 61,8 százalékos Fibonacci szint közelébe esett vissza az ETF. Egy 23 dollárig való menetelés után valamelyest egészségesnek tekinthető egy ekkora korrekció, így a fontos támaszokról való felpattanásnak van létjogosultsága.

Ezzel együtt fundamentális megközelítés szerint kedvezőtlennek számít, hogy az eddig vezető internetes, és közösségi médiacégekben látszólag elakadt az emelkedés. Sok esetben ez a bikapiac kifulladását vetíti előre, így nem árt az óvatosság, és a szigorú kockázatkezelés.

A SOCL ETF heti grafikonja (NYSE Arca) Forrás: TradingView.com, Investor.hu