Vágólapra másolva!
Jól indult a hét az ázsiai részvénypiacokon, a vezető indexek közül egyedül a sanghaji nem található a  pozitív tartományban. Pénteken az amerikai tőzsdéknek is sikerült emelkedéssel zárniuk a hetet, azonban a Nasdaq még így is 17 hónapja a legrosszabb hetét produkálta több mint 2,5 százalékot esve.
Vágólapra másolva!
  • Jól telik a hét első kereskedési napja Ázsiában is, a vezető indexek többsége a pozitív tartományban időzik. A japán Nikkei fél százalék körüli pluszban áll, annak ellenére, hogy az ipari kibocsátás februárban váratlanul 2,3 százalékkal csökkent, holott az elemzők minimális emelkedést vártak.
  • Emellett fontos megjegyezni, hogy a három százalékos fogyasztási adóemelés holnaptól lép életbe Japánban, amivel a kormány részben az ország hatalmas államadósságát próbálja meg leszorítani.
  • A többi vezető index közül a dél-koreai 0,2 százalékkal, az ausztrál pedig 0,5 százalékkal emelkedik, míg Hongkongban 0,2 százalékos pluszt lehet látni. Sanghajban ellenben minimális mínuszokat lehet látni.
  • Habár pénteken emelkedéssel tértek nyugovóra az amerikai részvényindexek, a múlt heti teljesítményük összességében mínuszos lesz. A Nasdaq szerepelt a legcsúnyábban több mint két és fél százalékot csökkenve, ezzel pedig 2012 októbere óta nem látott gyenge teljesítményt mutatott.
  • Segítette a piaci hangulatot a februári fogyasztói kiadások emelkedése, ami november óta a leggyorsabb ütemet mutatta, igaz azonban, hogy például a Michigani fogyasztói bizalmi index elmaradt a várttól (tény: 80 pont, várt: 81 pont). Az S&P 500 0,5, míg a Dow Jones 0,4 százalékot emelkedett.
  • Az S&P 10 szektora közül nyolc volt képes emelkedni pénteken, csak a távközlési, valamint az egészségügyi cégek részvényei csökkentek átlagosan.
  • Az európai határidős indexek is emelkedést vetítenek előre piacnyitásra. Ma egyelőre kevesebb makroadat érkezik, amiből talán az eurózóna inflációs adatát és a Cichagói beszerzési menedzserindexet lehet kiemelni.
  • Ellenben a héten lesz majd ADP foglalkoztatottsági adat (szerda), mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma (péntek) az USA-ból, valamint csütörtökön EKB kamatdöntés, amelyek majd érdemben befolyásolhatják a piaci hangulatot.
Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu