Baljós jelek Kínából

Vágólapra másolva!
Tavaly több mint kétszer annyi mennyiségű nem teljesítő hitelt írtak le a nagy kínai bankok, mint 2012-ben - írja a Financial Times. Ez ismét baljós folyamatokra világít rá, melyek szerint a hitelpiacon kialakult lufi tovább fújódik, ami komoly kockázatot jelent Kína számára. 
Vágólapra másolva!
  • Az öt legnagyobb kínai pénzintézet (mely az ország teljes hitelállományának több mint feléért felelős) tavaly összesen 59 milliárd kínai renminbi értékű (9,5 milliárd dollár) leírást hajtott végre a rossz hitelein. Ez 127 százalékkal több a 2012-es leírásoknál, ráadásul évtizedes rekordnak számít.
  • Ez újabb bizonyítéka a kínai hitelpiacon kialakult lufi tovább fújódásának, melyről mi is számtalan alkalommal megemlékeztünk. Az árnyékbankrendszer terjedésével óriási mértékben bővül a hitelezés, és a legnagyobb baj, hogy jellemzően kockázatos projektekbe áramlik a pénz, melyek visszafizetését az átlagosnál nagyobb kockázatok övezik.
  • Év elején csak az utolsó pillanatban nyújtott mentőcsomaggal sikerült elkerülni két nagyobb, árnyékbankrendszerhez köthető termék bedőlését, melynek becsődölése hatalmas veszteségeket okozott volna a bankrendszerben. Márciusban pedig megtörtént az első csőd a vállalati kötvénypiacon, miután egy ingatlanpiaci cég nem tudta teljesíteni a kötvényei utáni aktuális kötelezettségeit.
  • A kínai gazdaság lassulása miatt a hitelezés pörgése komoly kockázatot jelent Kínának, mivel nőne az esélye a hitelek esetleges sorozatos bedőlésének, mely alapjaiban rengetné meg a bankrendszert és így az országot is. A nem-teljesítő rossz hitelek egyre növekvő leírása is részben azt jelzi, hogy a bankszektor is az ország további lassulására számít. A nagy kínai bankok ugyanakkor jelentős tartalékokat képeztek a rossz hitelek után, ami lehetővé teszi az óriási leírásokat a pénzintézetek bedőlése nélkül.
  • Szakértők arra számítanak, hogy a rossz hitelek leírásainak üteme tovább fog gyorsulni, miután a kínai szabályozó hatóságok korábban lazítottak a leírások szabályain, így a bankok könnyebben szabadíthatják meg könyveiket ezektől a hitelektől.