A horvát ügyészség vádat emelt Hernádi Zsolt ellen

Vágólapra másolva!
A Mol elnök-vezérigazgatóját vesztegetéssel vádolják. A horvát különleges ügyészség szerint Hernádi Zsolt lefizette Ivo Sanader akkori kormányfőt, hogy a magyar cég megszerezze a horvát olajipari vállalat, az INA irányítását. A vádemelést egyébként aznap jelentették be, amikor megkezdődött Sanader 10 éves börtönbüntetésének fellebbviteli tárgyalása.
Vágólapra másolva!

Vádat emelt Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója ellen a zágrábi megyei bíróságon a horvát korrupció- és szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK) – írja az ügyészség internetes oldala.

Az USKOK azzal vádolja Hernádi Zsoltot, hogy 10 millió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanadernek, hogy a Mol megszerezhesse az irányítói jogokat az INA-ban, illetve azért, hogy a veszteséges gázüzletágat válasszák le a cégről, és a horvát állam vegye át.

A megegyezés értelmében Ivo Sanader, hivatali tekintélyével visszaélve, a Horvát Köztársaságra hátrányos szerződést kötött – áll az USKOK indoklásában. Hernádi Zsolt horvát ügyvédjén keresztül, ténybeli tévedésekre és eljárásjogi hibákra hivatkozva, fellebbezést nyújtott be a letartóztatását elrendelő végzés ellen, de ezt a horvát bíróság visszautasította.

A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította a Sanader-ítéletben elhangzottakat, és közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze a horvát INA-ban az irányítási jogokat. A magyar energiaipari cég nem kívánta hétfőn kommentálni a hírt, és ismételten és kategorikusan visszautasította a társaság és annak vezetője elleni vádakat.

Fellebbviteli eljárás

Zágrábban egyébként a vádemelés bejelentésének napján kezdődött meg a legfelsőbb bíróságon a Sanader-ügy fellebbviteli tárgyalása. A védők szerint a zágrábi megyei bíróságon zajló elsőfokú eljárásban több hiba is előfordult, ezért a tárgyalás megismétlését indítványozzák, az ügyészség pedig a maximálisan kiszabható, 15 év szabadságvesztést kéri a vádlottra – jelentette a horvát állami tévé.

A legfelsőbb bíróság valószínűleg április végén hirdet ítéletet.

A volt horvát kormányfőt az egyesített Hypo bank- és a Mol–INA-ügyben 10 évre ítélték. A megyei bíróság szerint a volt kormányfő háborús nyerészkedő volt, amikor a háború elején a Hypo banktól jutalékot vett fel a horvát államnak nyújtott kölcsön után. Ivan Turudic tanácsvezető bíró azt is mondta, hogy Sanader alantas indíttatásból elárulta a nemzeti érdekeket, amikor az INA irányításának jogát átadta a Molnak.

Zágrábban arra számítanak, hogy a Sanader-ügy fellebbviteli tárgyalásának az INA–Mol-konfliktusban is jelentősége lesz. Ha jogerősen elítélik, Sanadernek nemcsak a Hypo banktól felvett jutalékot kell visszafizetnie, de erősíti majd a horvát érveket a nemzetközi döntőbíróság előtt, és ezzel esetleg elkezdődhet a Mol és a horvát kormány közötti szerződés semmissé nyilvánításának folyamata.

A jogerős ítélettől azt is várják, hogy a magyar igazságszolgáltatás elérhetővé tegye Hernádit a horvátok számára.