A horvát kormányt felszólították a gázüzlet ügyében

Vágólapra másolva!
A Horvátországban jelenlévő külföldi befektetők szervezete szerint a horvát kormánynak nem lenne szabad kiszerveznie, átalakítania a gázüzletágat. A kormánynak pedig el kellene állnai attól a határozattal, amellyel az INA-ból félig-meddig kiszervezik a Horvát Villamos Művek részére a lakossági földgázszolgáltatást.
Vágólapra másolva!
  • A horvátországi Külföldi Befektetők Tanácsának (FIC) pénteki közleménye szerint a horvát kormánynak el kellene állnai a korábbi javaslatától, amellyel kiszervezik az INA lakossági gázüzletágát a Horvát Villamos Művekbe (HEP).
  • A megjelent hírek szerint a FIC úgy véli, privát cégek szenvednek hátrányt a döntés miatt. A lépés csökkenti a versenyt, a fogyasztói jogokat korlátozza és a befektetői környezetet is rontja.
  • Mint arról az Investor.hu hasábjain beszámoltunk, a horvát kormány kötelezi az INA-t arra, hogy olcsóbban adja el a földgázt a HEP-nek, ami ezentúl a lakosság számára értékesíti tovább a gázt, egy magasabb áron.
  • A lépés miatt a Mol leányvállalata, az INA mintegy 10,2-14,2 milliárd forintnyi (250-300 millió kuna) bevételtől esik el, ráadásul az INA gázüzletága vaskosan veszteséges amúgy is. Tavaly például mintegy 30 milliárd forintos mínuszt hozott össze az egység.