Vágólapra másolva!
A pattanásig feszült orosz-ukrán helyzet miatt mélyrepülésbe kezdtek az európai tőzsdék, ami alól a magyar piac sem tudja kivonni magát. A BUX óriásit zuhant nyitáskor, miután a főbb papírokat kivétel nélkül ütni kezdték. A helyzet zárásra sem javult, és a nagyobb hazai részvények jelentős mínuszban ragadtak. 
Vágólapra másolva!

17:15 - Nagy mínuszban ragadtak a hazai részvények

  • Zárásra sem tudtak kikecmeregni a mínuszokból a főbb magyar részvények, melyek közül az OTP 5,2 százalékos, a Richter 3,4 százalékos, a Mol 2,2 százalékos, a Magyar Telekom 2,7 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A Molt az újabb elemzői leminősítések sem segítették a rossz hangulatban.
Forrás: Bloomberg, Investor.hu

  • Ennek következtében a BUX 3,6 százalékot zuhant ma, amivel a régióban is az egyik leggyengébben teljesítő tőzsdemutatónak számított.
Forrás: Bloomberg, Investor.hu

  • A forint ismét gyengülni kezdett délután, és újra 313 fölé ugrott az euróval szembeni árfolyama. A dollár/forint jegyzése 227,6-nál, a svájci franké 258,6-nál található késő délután.
EURHUF napon belüli grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu

  • Délután nem romlott tovább a helyzet az európai tőzsdéken, a főbb részvényindexek zárás előtt is 2 százalék körüli mínuszban mozognak. Az orosz Micex részvényindex azonban növelte veszteségeit, és 10,8 százalékos mínuszt szedett össze.
Forrás: Bloomberg, Investor.hu

  • A rossz hangulat az amerikai tőzsdékre is átragadt, így a főbb részvényindexek mínuszban nyitottak. Az S&P 500 0,7 százalékot esett, amivel eltávolodott pénteken ütött új történelmi csúcsától, a Nasdaq 1 százalékot, a Dow Jones 1,1 százalékot veszített értékéből.
  • Az amerikai tőzsdéken némileg javíthatnak a hangulaton a vártnál erősebb makroadatok, az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzserindex februári értéke 53,2 pontra emelkedett (várt:52,4 pont). A személyes jövedelmek 0,3 százalékkal, a személyes kiadások 0,4 százalékkal növekedtek februárban januárhoz képest.
Forrás: Bloomberg, Investor.hu

12:00: Kicsit visszább vett az OTP, de továbbra is mély mínuszban

  • Valamelyest magára talált az OTP a reggeli szabadesése után, a reggeli órákban közel 10 százalékos mínuszából (3596 forint), eddig mínusz hat százalékig korrigált vissza (3745 forint). Egyébként a bankpapír árfolyama 2012 szeptemberének elején volt utoljára hasonló mélységekben.
  • A nemzetközi piaci hangulat viszont továbbra sem túl kedvező, a vezető nyugat-európai részvényindexek mély mínuszokban ragadtak, míg az amerikai határidős indexek is jelentősebb, egy százalékhoz közeli mínusszal indíthatják a napot.
Az OTP árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu

  • A hazai nagypapírok közül a Mol (-2,6%, 12 860 foint), a Magyar Telekom (-3%, 324 forint) és a Richter is szenved (-3,4%, 3860 forint).
Forrás: Bloomberg, Investor.hu

  • Egyébként Európában szerte a tőzsdéken a bankok szerepelnek a legrosszabbul, és a régióban is nagyot esnek a pénzintézetek árfolyamai. A jelentős ukrán kitettséggel bíró Raiffeisen árfolyama nyolc százalékkal szakadt be, de az Erste is 3,5 százalékos esésben van, de a lengyel bankok is 3 százalékos zakót halmoztak fel.
  • A forint viszont nem tudott magára találni, az euróval szembeni árfolyama már 313,5 körül jár, hár a régiós devizák közül nem egyedüliként gyengül a magyar fizetőeszköz. Ugynakkor ma egyelőre a leggyengébb teljesítmény a nevéhez fűződik.
Forrás: Investor.hu

9:15: Zuhanórepülésben az OTP

  • Az orosz-ukrán válság következében pocsék a hangulat az európai tőzsdéken, a főbb részvényindexek kivétel nélkül esni kezdtek nyitás után. A piacokon 2 százalék körüli mínuszok alakultak ki, a leggyengébben teljesítő német DAX már 2,5 százalékoz zuhant.
  • Mint ismert, Oroszország katonákat vezényelt a Krím-félszigetre, és egyre nagyobb a kockázata, hogy háború robban ki a térségben. Ez pedig rendkívüli aggodalommal töltheti el a befektetőket.
Forrás: Bloomberg, Investor.hu

  • Ennek következtében a magyar piacon is borzasztó a hangulat, a BUX 3,9 százalékos mínuszban indított, miután az összes főbb papír nagy mélyrepülésbe kezdett.
  • Az OTP 7,6 százalékos mínuszban kezdett, a Richter és a Magyar Telekom 3 százalékos esést mutat, míg a Mol 2,2 százalékot veszített értékéből. Az OTP ezzel 2012 szeptembere óta nem látott szintekre esett vissza.
  • A rossz hangulat alól a forint sem tudja kivonni magát, és 312 fölé gyengült az euróval szemben. A dollár/forint jegyzése 226,6-ig, a svájci franké 257,5-ig szaladt fel.
Forrás: Bloomberg, Investor.hu
Forrás: Bloomberg, Investor.hu

EURHUF rövid távú grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu

  • Közben nem csak a forint, hanem a Rubel is nagy gyengülésnek indult, még annak ellenére is, hogy az orosz jegybank váratlanul kamatemelés mellett döntött. Az orosz jegybank az irányadó rátát 5,5 százalékról 7 százalékra emelte meg. A döntés hátterében a rubel elmúlt hónapokban látott nagymértékű leértékelődése áll.
  • Ugyanakkor a döntésben annak is szerepe lehet, hogy az ukrajnai beavatkozással rendkívül megnőtt a nyugati hatalmak esetleges szankciójának esélye, ami végső soron heves eladói nyomást okozhat az orosz eszközök piacán, így pedig tovább gyengítheti az eddig is szenvedő rubelt.
  • A magasabb kamat így elvileg stabilizálhatja a rubelt, bár azt hozzá kell tenni, hogy a magasabb jegybanki alapkamat alacsonyabb GDP növekedéshez vezethet Oroszországban. Az orosz Micex indexben pedig kiválóan látszódik a befektetők piaci reakciója, miután 8,9 százalékot esett az index. Utoljára öt évvel ezelőtt mutatott ekkora napon belüli visszaesést az orosz index. A kockázatok pedig az orosz államkötvények hozamain is látszódnak, a 2027 februárjában lejáró papírok hozama 62 bázisponttal ugrott meg, 8,98 százalékra.
  • Az ukrán hrivnya ugyanakkor valamelyest stabilizálódott, nem mutat további jelentős gyengülést az euróval szemben.
Az euró-rubel árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu
Az orosz Micex index alakulása Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az euró-hrivnya árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu