Vágólapra másolva!
Az egyre súlyosabb orosz-ukrán válság miatt mínuszok láthatóak az ázsiai tőzsdéken, és az európai piacokon is nagyobb lejtmenetek várhatóak nyitáskor. Az amerikai piacokon pénteken még viszonylag jó hangulat uralkodott, és az S&P 500 új történelmi csúcsot tudott ütni.
Vágólapra másolva!
  • A kiéleződő orosz-ukrán válság miatt rossz a hangulat az ázsiai tőzsdéken, így a főbb részvényindexek kivétel nélkül esnek.
  • A leggyengébben teljesítő japán Nikkei 1,3 százalékot veszített értékéből, a hongkongi Hang Seng 1 százalékot, az ausztrál S&P/ASX 200 0,4 százalékot, a dél-koreai Kospi 0,8 százalékot gyengült.
  • A rossz hangulatot fokozhatja, hogy a kínai feldolgozóipari aktivitását mérő beszerzési menedzserindex 50,2 pontra esett vissza februárban a januári 50,5 pontról. Ez nyolc hónapos mélypontnak felelt meg. Az HSBC által mért adat pedig 48,5 pontra esett februárban, ami hét hónapos mélypontot jelentett. Mindezek ellenére a kínai Shanghai Composite 0,8 százalékot erősödött, amivel messze felülteljesíti régiós társait. A Shanghai Composite felülteljesítésének oka lehet az a spekuláció, hogy a törvényhozók új reformokat fognak bevezetni az állami cégeknél a hagyományos éves taláékozójukon.
  • Az európai piacokon szintén esések alakulhatnak ki nyitáskor, a határidős indexek alapján a német DAX, a londoni FTSE és a francia CAC több mint 1 százalékos mínuszban kezdheti a kereskedést.
  • Az amerikai tőzsdék jól szerepeltek pénteken, annak ellenére, hogy az amerikai gazdasági növekedés lassabb volt a tavalyi negyedik negyedévben a korábban számoltnál (tény: 2,4%, korábbi: 3,2%).
  • A főbb részvényindexek közül az S&P 500 új történelmi csúcsot ütött napközben, végül 0,2 százalékos pluszban zárt, amivel soha nem látott szinten fejezte be a kereskedést. A Dow Jones szintén 0,2 százalékot emelkedett, a Nasdaq viszont zárásra elvesztette korábbi előnyét, és 0,3 százalékot esett.
  • Warren Buffett cégének, a Berkshire Hathawaynek is jó napja volt, 1,2 százalékot erősödtek a részvények, miután a vállalat közzétette tavalyi eredményeit.
  • Ma is érdemes lesz figyelni a nyilvánosságra kerülő makroadatokra, az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzserindex, a személyes jövedelmek és kiadások januári alakulása, és a februári újautó eladások fognak napvilágot látni.
Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu