Büntetik a Raiffeisent

Vágólapra másolva!
Hatalmas lejtmenetbe kapcsolt a Raiffeisen árfolyama a hétfői kereskedésben is, több mint 10 százalékos mínuszban is járt az osztrák bankpapír, mivel a pénzintézetnek jelentős kitettségben van Ukrajnában.
Vágólapra másolva!
  • Szabadesésbe kapcsolt ma a Raiffeisen árfolyama a bécsi tőzsdén, több mint 10 százalékos zuhanásban is megfordult már az árfolyama. A háttérben az áll, hogy a Raiffeisennek jelentős kitettsége van Ukrajnában, így a befektetők igencsak megijedtek a hétvégén még jobban kiéleződő orosz-ukrán válság láttán.
  • A Raiffeisen ukrán leánya, a Bank Aval a negyedik legnagyobb szereplő mérlegfőösszeg alapján (4,5 milliárd euró) az országban. Vagyis ha tovább romlik a helyzet, akkor a nem teljesítő hitelek aránya megugorhat, ami arra kényszerítheti a bankot, hogy nagyobb céltartalékot képezzen, vagyis nőnek a költségek, így erodálódik a profit.
  • Ráadásul a Raiffeisen nagyjából 450 millió eurónyi ukrán államkötvénnyel is rendelkezett február közepén, aminek nagy része helyi devizában van, írja a Reuters. Ennek "nagy részét" viszont már leírta a bank, olvasható a Reuters cikkében, de azért ez sem segíti a bankot.
  • A Raiffeisen egyébként még decemberben szeretett volna megszabadulni ukrán leányától, azonban akkor erre nem került sor.
  • A Raiffeisenjanuár végén emelt tőkét, így a tovább eszkalálódó ukrán krízis ezen a téren is kiválthatta a befektetők riadalmát.
  • Jelenleg 8,5 százalékkal zuhan a Raiffeisen árfolyama, amivel a leggyengébben szereplő bankpapír Európában.
A Raiffeisen árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu