Az export katalizálja a Nyomdát

Vágólapra másolva!
Az export bevételek adták a Nyomda növekedésének a lendületet a tavalyi negyedik negyedévben, míg a költségek kordában tartása segített az EBITDA növelésében. A 2013-ban elért 50 forintos EPS lehetőséget ad a tavalyinál nagyobb osztalék kifizetésére is. Egy 50 forintos osztalék a pénteki záróárral számolva 6,7 százalékos osztalékhozamnak felelne meg.
Vágólapra másolva!

Szilárd negyedik negyedévet és erős 2013-at zárt az ANY Biztonsági Nyomda. Az árbevétel öt százalékkal nőtt a negyedik negyedévben, míg a közvetlen költségek aránya csökkent (4Q13: 71,9%, 4Q12: 73,8%) a költségoptimalizáló lépések következtében. A teljes évi árbevétel 7,4 százalékkal emelkedett, ami szinte csak és kizárólag az export bővülésnek köszönhető.

Forrás: Investor.hu

Ugyanis az exportértékesítések 18 százalékkal emelkedtek a negyedik negyedévben (27,5 százalékkal a teljes 2013-at tekintve), aminek hatására az összbevételen belül 31,4 százalékra nőtt arányuk (4Q12: 28,0%). A második félév különösen erős volt, és ezzel egymást követő két negyedévben volt 30 százalék felett az export aránya. Az exporton belül a biztonsági termékek szegmense csökkenést szenvedett el, ellenben a nyomtatványok területén nagy bővülést lehetett látni.

Forrás: Investor.hu

A hazai értékesítések viszont gyakorlalilag stagnáltak mind a negyedik negyedévet (+0,13%), mind pedig a tavalyi év egészét nézve (+0,47%). Ráadásul a legjelentősebb és a magasabb marzsú biztonsági termékek szegmens csökkenést mutatott. Igaz a másik két stratégiai szegmens, a kártyagyártás és a nyomtatványok bővülést mutattak.

A csökkenő költségek az EBITDA-ra és az üzemi eredményre is jó hatással voltak. Így a 12 havi gördülő EBITDA több mint két éves szintet döntött 1,63 milliárd forintos nagyságával, és az EBITDA marzs is a sok negyedéve nem látott 9 százalék fölé kúszott.

Forrás: Investor.hu

A cég egy részvényre jutó profitja (EPS) 50 forint lett, 32 százalékkal felülmúlva a tavalyi 38 forintos értéket. Ez pedig lehetővé teheti, hogy a Nyomda akár lényegesen több osztalékot fizessen, mint tavaly.

Forrás: Investor.hu

Ha úgy kalkulálunk, hogy idén is legalább 100 százalékos kifizetési rátát követ a cég, akkor 50 forintot is lehet az osztalék. (Tavaly a cég a 2012-es év eredménye után (38 forintos EPS) 43 forintnyi osztalékot fizetett.)Ez a pénteki záróárral számolva 6,7 százalékos osztalékhozamot jelentene. Ez a 10 éves magyar állampapírhozamnál (6,01%) alig 70 bázisponttal magasabb. Érdemes megjegyezni, hogy az előző évben például, amikor közzétették az osztalék mértékét, még 8,8 százalékos volt az osztalékhozam, ami akkor nagyjából még 240-250 bázispontos felárat jelentett a 10 éves állampapírhoz képest.

Mivel a Nyomda nettó készpénzállománya részvényenként 103 forint, akár még 50 forintnál nagyobb osztalékot is ki tudna fizetni, persze az egyelőre nem eldöntött, hogyan határoz majd a cég. Az előzetes információk szerint március 5-től lesz publikus, többek között az osztalék nagyságára vonatkozó javaslat. Egyébként a társaság közgyűlését a korábban jelzett április 18-ai időpontról, március 31-re hozza előre.

Forrás: Investor.hu


Nyitást követően a Nyomda árfolyama 3,5 százalékos mínuszba is csúszott, viszont az inkább kedvező gyorsjelentést követően már kisebb pluszban van az árfolyam, dacolva az elromló nemzetközi részvénypiaci hangulattal.

Az ANY Biztonsági Nyomda árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu