A kampányév kevés a tartós növekedéshez

A rövidtávú, látványos intézkedések nem teremtik meg az organikus növekedés alapjait - állítja a GKI
Vágólapra másolva!
A választási gazdaságpolitika rövid távon ugyan élénkítő hatású, de a jogbiztonság és a tőkevonzó képesség helyreállítása híján nem teremti meg a növekedés tartós alapjait, áll a GKI elemzésében.
Vágólapra másolva!

Az elemzés szerint a hazai gazdaság alapproblémája továbbra is "a piacgazdasági intézményrendszer szétverése következtében általánossá vált bizalomhiányt", és az ennek következtében megcsappant beruházási kedv. Szerintük ezeken a "látványpolitizálás", mint például az alapkamat folyamatos csökkentése, nem segít érzékelhetően.

A rövidtávú, látványos intézkedések nem teremtik meg az organikus növekedés alapjait - állítja a GKI Fotó: Balla Zsolt

A GKI szakemberei úgy gondolják, hogy a 2014-es növekedés megegyezik majd az EU-átlaggal (1,5 százalék körül), de a régió többségénél alacsonyabb lesz

Az államháztartási hiány viszont csak évközi módosításokkal lesz tartható - figyelmeztet a GKI.

A reálkeresetek 2 százalék körüli emelkedése a kiskereskedelmi forgalom és a fogyasztás 1,5 százalék körüli bővülését eredményezheti, a gyenge forint következtében ugyanis emelkednek a devizahitel-terhek, a hitelpiac továbbra is áll, és a bizonytalanság is változatlanul nagy.

A gyenge forint az üzleti szféra és az állam adósságszolgálati terheit is emeli, egyúttal csökkentve keresletüket. Aligha véletlen, hogy a forint februári gyengülése után a GKI felmérése szerint látványosan romlott a gazdasági szereplőknek a magyar gazdaság kilátásairól alkotott véleménye - írja közleményében a gazdaságkutató.