iPhone lesz a Ferrariból

Vágólapra másolva!
Napokon belül megtudhatjuk, hogyan működik az iPhone-ok szoftvere, ha egy luxusautó számítógépére telepítik.
Vágólapra másolva!

Akár már a héten bemutathatják azokat a luxusautókat, amiknek fedélzeti számítógépén az iPhone-okból ismert iOs operációs rendszer fut. A Financial Times értesülései szerint a Ferrari, a Mercedes és a Volvo az első három gyártó, amelyik autóinak navigációs és médiarendszerét az Apple szoftverére bízza. Érdekes módon a kezdetek óta emlegetett BMW egyelőre mintha kimaradna a sorból.

Az Apple még tavaly nyáron utalt először arra, hogy az iPhone-ok és iPadek után autók műszerfalára is iOs-t telepítene. A közelgő bejelentésekből akár konkrét funkciókat, megvalósítást is megismerhetünk, de elképzelhető, hogy az autógyártók is csak a tervezett szolgáltatásokról fognak mesélni, és még tovább kell várnunk a gyakorlati megvalósításra.

Az iOs-t futtató autókkal az iPhone-ok tökéletesen együttműködhetnek, így javítva az autóvezetés és az okostelefonhasználat felhasználói élményét. Az autóipar az Apple terjeszkedésének fontos terepe lehet, amit már rég várnak a cégtől a rajongók, hiszen manapság még a legdrágább luxusautók műszerfala is úgy néz ki, mintha Jules Verne tervezte volna, gombokkal, tekerentyűkkel és emelentyűkkel, és még több gombbal (egyetlen igazán markáns kivétel az éppen az Apple-lel is felvásárlási pletykába összehozott Tesla, amely a központi "irányítópultot" egy hatalmas érintőképernyővel helyettesíti).

Az autók műszerfalán használható funkciók egyébként akár az iOs következő nagy frissítésében is benne lehetnek, egyes fejlesztőknek ugyanis az iOs 7.1-es verziójának tesztelésre publikált "béta" verziójában is sikerült aktiválnia a szolgáltatások egy részét. Az alábbi videó is ezt mutatja be (via 9to5Mac).

Azt is muszáj ugyanakkor hozzátenni, hogy még ha nagy sikert is arat az Apple a luxusautók tulajdonosainál, nehéz elképzelni, hogy az iPhone és iPad eladások által dominált bevételmegoszlásban látványos szeletet hasítana ki az autógyártóknak licencelt szoftver. Ezzel együtt fontos új piacot nyithat meg az Apple számára a lépés, érdemes tehát résen lenni befektetői szemmel is.