Nem esik az infláció, elszállt az euró

Vágólapra másolva!
Nem csökkent az infláció az eurózónában, az euró nagyot ugrott a dollár ellenében a hírre. Ha áttöri a kritikus szintet az euró-dollár árfolyam, nagy euróerősödés is jöhet még.
Vágólapra másolva!
  • A várt 0,7 százalékkal szemben 0,8 százalékkal bővültek a fogyasztói árak az eurózónában februárban az imént közzétett előzetes adatok szerint. Januárban szintén 0,8 százalékos volt az infláció.
  • A hektikusan ingadozó energia- és élelmiszerárakat kiszűrő maginflációs mutató a várt 0,8 százalék helyett 1 százalék volt.
  • Az összkép továbbra sem rózsás, a fő inflációs mutató továbbra is sokéves mélypont közelében mozog, miközben a szintén ma közzétett adatok szerint az eurózóna munkanélküliségi rátája nem csökkent a 12 százalékos szintről.
Forrás: Investor.hu
  • Az euró-dollár árfolyam éles emelkedéssel reagált a hírre, a jegyzések 1,372-ről 1,38 fölé ugrottak, azaz az euró látványosan erősödik a dollárral szemben, mivel a vártnál hajszálnyival magasabb inflációs mutató enyhíti a deflációtól való félelmet, és csökkenti az ECB beavatkozásának, például kamatvágásának valószínűségét, legalábbis rövid távon.
  • A nyugat-európai részvényindexek enyhe csökkenéssel reagáltak az ECB-től várt újabb stimulus esélyének csökkenésére.
  • Az ECB jövő csütörtökön tartja közvetkező ülését.
Az euró-dollár árfolyam alakulása napon belül. Forrás: Investor.hu
  • Hosszabb távra tekintve látható, hogy kritikus szintekhez emelkedett az euró-dollár árfolyam, az 1,38-as ellenállás átlépésével 1,45-ig is megnyílhat a tér. Az árfolyam már most is két és féléves csúcsokkal kacérkodik, a szint átlépése pedig új lendületet adhat. Az emelkedeő trend továbbra is érvényben van.
  • A helyzet pikantériája, hogy az eurózóna számára - legalábbis inflációs szempontból - nem jó a túlzott erősödés, így később épp olyan lépésekre kényszerülhet a túlzó erősödés megakadályozására az ECB, aminek az esélyét a mai inflációs adat némileg csökkentette.
Az euró-dollár árfolyam alakulása. Forrás: Investor.hu