Megint csúcsot döntöttek New Yorkban

Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybankelnök megint sokat segített a New Yorki tőzsdéken, és így új csúcsra segítette az S&P 500 indexet. Ha a szükség úgy hozza (nem úgy nő a gazdaság, ahogyan várják) újragondolják az eszközvásárlási program mérséklésének ütemét. Ennyi elég is volt a befektetőknek, hogy felhúzzák a tőzsdeindexeket.
Vágólapra másolva!

Új csúcson zárt az S&P 500 New Yorki tőzsdeindex (1854 pont) miután a befektetőknek tetszettek Janet Yellen amerikai jegybankelnök továbbra is laza monetáris politikára utaló szavai. Ahogyan Yellen elmondta egyelőre nem lehet tudni, hogy a kicsit lassuló amerikai gazdasági növekedésben mekkora szerepe volt a szokatlanul hideg télnek.

Az S&P 500 értéke (pontban) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Így arra utalt, hogy ha szükséges, akkor a Fed szüneteltetheti is eszközvásárlási programjának elkezdett mérséklését. Vagyis a jegybank kommunikációja változatlan maradt Ben Bernanke távozása után is, ami befektetői szempontból jó, mondta el el amerikai részvényelemző a MarketWatchnak. Hozzátéve, hogy Yellen szavai azt is mutatják, hogy a Fed nem egy robotpilóta, hanem ha úgy adódik képesek alkalmazkodni a változó helyzethez.

Ezeknek meg is lett a hatása, hiszen az S&P 500 mellett a Dow Jones is felfelé kapaszkodott fél százalékos pluszával, és a Nasdaq is összeszedett 0,6 százalékos előnyt. Az S&P pedig ezzel már a pozitív tartományba lendült az idei évet tekintve is.

A heti friss munkanélküli segélykérelmek száma valamivel jobban növekedett a vártnál (tény: 348 ezer fő, várt: 335 ezer fő), és a legmagasabb szintre ért idén, ami azt mutatja, hogy a javuló munkaerőpiaci folyamatok kissé megakadhattak. A tartós cikkek rendelésállománya januárban bár 1 százalékkal csökkentek, viszont az egy hónappal korábbinál (-5,3%) és a vártnál is (-1,7%) kisebb mértékben.

Ma érkezik az USA-ból a negyedik negyedéves GDP második olvasata (várt: 2,5%, előző: 3,2%), valamint még a Chicagói PMI és a Michigani fogyasztói hangulatindex és a függőben lévő lakásértékesítések alakulása. Ezek mind befolyásolhatják majd a mai kereskedés menetét.

Ázsiában vegyes volt a hangulat a hét utolsó kereskedési napján, Japánban fél százalékos mínusz gyűlt össze, mellette még Sydneyben is kisebb mínuszt lehetett látni. Ellenben Dél-Koreában és Kínában már jobb a hangulat. A hongkongi és a sanghaji tőzsde is felfelé veszi az irányt.

Ausztrália teljesített legjobban februárban (+4,1%), de a sanghaji (+1%), a hongkongi (+3,9%) é s szöuli (+2%) tőzsde is pluszt halmozott fel februárban, míg a tokiói Nikkei ezzel szemben fél százalékos mínuszt. Viszont az ausztrál parkettet leszámítva az egész évet tekintve még bőven pirosat mutat a teljesítmény.

Az európai határidős indexek csak kis elmozdulást jeleznek előre a pénteki nyitásra, míg makroadatok közül fontos lesz az eurózóna inflációs adata, illetve a munkanélküliségi ráta alakulása.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu
Forrás: Bloomberg, Investor.hu