Március 1-je az újrapapír világnapja

újrahasznosítás, újrapapír, környezettudatosság, környezetvédelem
Milyen öreg, milyen új
Vágólapra másolva!
Ebből az alkalomból a Tetra Pak egymillió forint értékben adományozott 12 raklapnyi újrapapír kéztörlőt és orvosi papírlepedőt a Tűzoltó utcai Gyermekklinikának. A körülbelül 2,7 tonnányi mennyiség 3-4 hónapra elegendő lehet a Klinikának, ahol havonta átlagosan 850 fekvő és 6.500 ambuláns kisbeteget kezelnek.
Vágólapra másolva!
Milyen öreg, milyen új Forrás: Tetra Pak

Minderről közleményben számol be a társaság. Az újrapapír világnapja kezdeményezés 2006 óta létezik, a Humusz szövetség indította el. A svájci központú svéd cég azért időzítette jótékonykodását erre a napra, hogy ráébressze a lakosságot a pazarlásra, hogy tudatosítsa mindenkiben, milyen fontos a szelektív hulladékgyűjtés, az újrahasznosítás.

Dr. Szabó András professzor, a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinikájának igazgatója elmondta, a szóban forgó idő alatt mintegy 20.000 vizit zajlik a klinikán, így több ezer gyermek ellátását segíti az adomány. „Emellett a mi munkánkat is nagymértékben támogatja azáltal, hogy a papírtermékek vásárlásából megtakarított összeget orvosi eszközökre vagy gyógyszerekre tudjuk fordítani” – mondta.

„Büszkék vagyunk arra, hogy egy ilyen nemes és nehéz feladatot végző intézményt áll módunkban támogatni immár negyedik éve, és nagy örömünkre szolgál, ha ezáltal segíthetünk a Klinikának abban, hogy forrásokat szabadítson fel a működéséhez szükséges más kiadásokra” – mondta Molnár Zita, a Tetra Pak Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója. „Az adományunkkal ugyanakkor a számunkra is nagyon fontos Újrapapír Világnapra is szeretnénk felhívni a figyelmet és minél jobban tudatosítani azt, hogy az italos kartondobozok – bár összetett anyagok – 100%-ban újrahasznosíthatók, és fontos újrapapír alapanyag nyerhető ki belőlük” – tette hozzá az igazgató asszony.

A tudatosság finoman szólva elfér. A Humusz Szövetség adatai szerint az energiatudatosságunkra részben nem lehet panaszunk,lekapcsoljuk a villanyt, ha kimegyünk egy szobából. Hogy energiatakarékos izzókra váltsunk, már nagyobb feladat, és a leghézagosabban arra szoktunk rá, hogy gyűjtőhelyre szállítsuk például az elöregedett elektronikus berendezéseket, a használt elemeket, a gyógyszereket

A Magyarországon naponta körülbelül 1,9 millió darab megvásárolt kartondoboz 80 százalékát még mindig a kommunális hulladékgyűjtőkbe dobjuk – pontosabban nagyon kevés olyan háztartás van, amely elkülönít szemetest. (Bár vélhetőleg még mindig többen szentelnek figyelmet a csomagolóanyagok szétválasztására, mint ahányunknak lehetősége nyílik önként és tudatosan komposztálni.)

Pedig nekünk sem mindegy, az az egyetlen mozdulat merre dönti el a folytatást: a régi papírból papírzsebkendő, kartondoboz, vagy a most adományozott orvosi papírlepedő és kéztörlő készülhet. Felkészült irodaszer üzletekben dossziét is lehet kapni újrapapírból. Jóval többe kerül, mint az átlagos darab, mégis érdemes talán felidézni azt az alapigazságot, hogy a bolygónk elpazarlásánál semmi sem drágább.

Ugyancsak az Újrapapír Napjához kapcsolódik az a workshop, amelyet március 11-én szervez meg a Humusz Szövetség. Minden szóba kerülő téma a környezetbarát vállalati kommunikáció kérdését járja körbe. Erre március 7-éig regisztrálni kell, a fontos részleteket megtaláljuk itt.

Ez a link a főváros hulladékgyűjtő udvarait gyűjtötte össze egy helyen. Az italos kartondobozokat Budapesten a papír, míg a fővároson kívül jellemzően a műanyag gyűjtőedényben kell szelektíven elhelyezni. Azok a lakóházak, amelyek felkínálják a lakóknak a szelekció lehetőségét, a kukák felett általában egyértelművé teszik, melyik mit bír még el, így például a műanyagot tároló darabokba olykor fémhulladékot is szabad dobni. De az is célravezető, ha megkeressük a hulladéktárolón az italos kartondobozok rajzát, vagy ellenőrizzük városunkat ezen az oldalon.