Pattanásig feszülő helyzet az eBaynél

Vágólapra másolva!
Éleződik az adok-kapok az eBaynél, amióta Carl Icahn milliárdos tőzsdecápa megjelent a cég háza táján. Icahn komoly vádakkal illette a vezetőség több tagját, hogy azok nem az eBay érdekét nézik. Az eBay részéről most a legnagyobb tulajdonos is beszállt a küzdelembe.
Vágólapra másolva!

Bekopogtatott a tőzsdecápa

Amióta Carl Icahn, milliárdos tőzsdecápa kivetette hálóját az eBayre, igencsak felforrósodott a levegő a technológiai cég körül. Mint ismert Icahn már 2,151 százaléknyi részesedéssel rendelkezik az eBay-ben, és két tagot is jelölt a cég igazgatóságába. Emellett szorgalmazta, hogy a társaság válassza le a PayPal divíziót, mert azzal sokkal több értéket teremtenének a részvényeseknek.

A hét elején Icahn kemény vádakat fogalmazott meg a vezetőség két tagja ellen, ugyanis szerinte Marc Andreessen és Scott Cook igazgatósági tagok esetében is felmerül az érdekellentét gyanúja, vagyis, hogy nem az eBay érdekét nézik. Erről korábban már itt írtunk részletesen:

Az aktivista befektető, Icahn ezután egy újabb nyíltlevélben azt is leírta, a cég nem hajlandó őszintén beszélni az általa megfogalmazott dolgokról, és a cég vezérigazgatója John Donahoe „az ügyvédjei mögé bújik, hogy elkerülje a téma megvitatását”.

Forrás: Investor.hu

Ringbe szállt a főtulajdonos is

Erre reagált még csütörtökön az eBay alapító elnöke és legnagyobb részvényese, Pierre Omidyar. Szerinte Icahn vádjai tévesek és félrevezetőek, és ezzel szeretné felbontani a vezetőség egységességét. Amit Icahn kezdetben felvetett, hogy a PayPal továbbra is az eBay berkein belül maradjon-e, egy jó kérdés, de már nem új dolog. Azt többször megvizsgálták már a cégnél, és jelenleg úgy gondolják, hogy együtt nagyobb értéket teremtenek a részvényeseknek. Ha ez a jövőben nem így lesz, akkor ennek megfelelően döntenek.

A tőzsdecápa egyik vádja az volt, hogy Andreessen elsősorban személyes vagyonát növelte például a Skype eBay általi 2009-es eladásánál, amiből Icahn szerint így az eBay részvényesei 4 milliárd dollárral kevesebbet profitáltak. Omidyar szerint viszont Andreessen ekkor nem vett részt egyetlen megbeszélésen, illetve a végső döntés meghozatalánál sem, és az eBay részvényesek jól jártak.

Carl Icahn Forrás: Business Insider

Érdekes viszont, hogy Icahn és cége szerette volna bekérni a tranzakcióról készült dokumentumokat, amit eddig az eBay nem szolgáltatott ki. Továbbá Omidyar nem tért ki arra, hogy Andreessen négy olyan cég igazgatóságában is ül, amelyek a PayPal közvetlen versenytársai. Icahn szerint ilyenre nem nagyon látható példa még a techszektorban sem.

Omidyar megvédi Scott Cookot is (az eBay egyik versenytársának, az Inuitnak az alapítóját és elnökét), szerinte Cook nagyon értékes tagja az eBay vezetésének és jó munkát végez. Az átfedés a két cég között pedig csekély.

Ezt egyébként Icahn egyenesen abszurdnak tartja, hiszen szerinte, mind a PayPal, mind pedig az Inuit nyilvánosan közölték, hogy az online fizetési rendszerben kívánnak terjeszkedni hosszú távon, és mindkét cégnek van egyedi terméke is, többek között a PayPal Here és a GoPayment. Így szerinte a PayPal jövőjét tervezni Cookkal az igazgatóságban, olyan mintha két rivális focicsapat közül az egyik, az ellenfél edzőjének jelenlétében tervezné a csapat taktikáját a következő meccsre.

Forrás: Investor.hu

A PayPalról

Az online fizetési szolgáltatások (PayPal) divíziója, nagyobb növekedést mutat, mint a cég eredeti üzlete, az online piacterek működtetése. Előbbi a tavalyi évben 19 százalékos, míg utóbbi 12 százalékos bővülést mutatott. Habár hozzá kell tenni, hogy profittermelésben a PayPal nem éri el a piactér divízióját. A Bloomberg adatbázisa szerint 2013-ban a piacterekből származó üzemi eredmény 3,37 milliárd dollár volt (a piacterekből származó bevételek 40,5%-a), míg a PayPal 1,59 milliárd dolláros üzemi eredményt termelt, 6,68 milliárdos árbevétel mellett (24%-os üzemi eredményhányad).

A Reuters által megkérdezett elemző szerint a PayPal érhet akár 30 dollárt is részvényenként (összesen közel 40 milliárd dollár) az eBayben.

Egyelőre nem tudni mi lesz a vége

Vagyis nehéz állást foglalni a kibontakozó ütközetben, de az egyelőre beszédesnek tűnik, hogy az eBay-től több kérdésben is inkább csak elbeszélnek a dolgok felett és nem hajlandóak egy nyilvános vitára.

Akik szeretnék eredetiben elolvasni a leveleket azok megtehetik itt és itt, míg Omidyar válasza itt olvasható. Akik pedig szeretnének Icahn-ről olvasni, azok találnak az oldalunkon is bőven cikkeket.

Egyébként eddig a részvényesek jól jártak Icahn felbukkanásával, az eBay árfolyama ugyanis idén eddig 6,3 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq index 3,5 százalékot. Ha a későbbiek érkezik valamilyen fejlemény természetesen beszámolunk róla.

Az eBay árfolyama (Nasdaq) Forrás: Bloomberg, Investor.hu