Zord idők járnak a Masterplastra

Vágólapra másolva!
Igencsak gyenge negyedik negyedévet zárt a Masterplast a továbbra is nehéz iparági körülmények miatt. A cégnél stratégiát is váltottak, viszont annak gyümölcse egyelőre még nem látszik, de a későbbiekben beérhet ez a politika, persze ehhez nem ártana a javuló iparági környezet.
Vágólapra másolva!

Csökkenő bevételek, változó politika

A cég legjelentősebb piacain (Magyarország, Románia, Szerbia, Ukrajna) mind nagyobb csökkenést szenvedett el. Ugyanakkor ez annyiban várható volt, hogy a cég felülvizsgálta stratégiáját és Magyarországon a nem gazdaságosan szállított termékeinek árát megemelte, valamint megváltoztatta értékesítési motivációs rendszerét. Így a forgalom bár csökkent, a kereskedelmi árrés emelkedett, és a logisztikai költségek is csökkentek.

A román piacon 40 százalékkal zuhantak az értékesítések, és habár itt is zsugorodott a piac, változott a Masterplast stratégiája. Szigetelőanyagának (EPS) gyártását és értékesítését is felülvizsgálta a nagy árverseny miatt, csökkentve kibocsátását, míg ragasztógyártását szeptemberben felfüggesztette.

Forrás: Investor.hu

Szerbiában elsősorban az építőipar gyengesége miatt volt közel 8 százalékos a zsugorodás, míg Ukrajnában a kialakuló gazdasági és politikai krízis érzetette hatását. Egyébként a cég egyelőre felfüggesztette az ukrajnai EPS és porkeverék gyártási beruházását a belpolitikai helyzet miatt, amit egyébként korábban még tavaly nyáron szerettek volna megnyitni. A régiós piacok továbbra is halvány teljesítménye miatt a cég egyre inkább fordul az exportpiacok felé, azon belül is törekszik nyugat felé fordulni. De az orosz piacban is nagy növekedési lehetőség rejlik, ahol már saját leányvállalattal rendelkezik.

Forrás: Investor.hu

Pislákol a fény

A kereskedelmi politika változásának köszönhetően sikerült emelni az EBITDA hányadot az egy évvel korábbi értékhez képest. A 2012-es romániai tűzkárhoz kapcsolódó egyszeri tételek nélkül számolt szinthez képest is jobban alakult a tavalyi negyedik negyedéves EBITDA. (4Q13: 392 ezer euró, 4Q12: -90 ezer euró) A teljes 2013-ra vonatkozó (tisztított) EBITDA viszont még 11,5 százalékkal zsugorodott, igaz a második félévben már szép javulást lehetett látni.

Forrás: Investor.hu

Csökkentek a cégnél az anyagköltségek is nagyjából hasonló értékben, mint ahogyan az árbevétel, míg a személyi költségek is mérséklődtek a negyedik negyedévben és egész 2013-ban is. Nagy veszteség halmozódott fel 2013 utolsó három hónapjában az euróval szemben gyengülő régiós devizák miatt, ami az adózás előtti eredményt is veszteségbe húzta (-694 ezer euró).

A cég ugyanis főként euróban és dollárban szerzi be termékeit, amit a helyi devizákban értékesít, így azok gyengülése (euróval, dollárral szemben) hátrányos a Masterplastnak. 2013 egészében azonban a pénzügyi eredmény kissé jobban alakult (1,5 millió eurós veszteség) az előző évinél (-1,7 millió euró).

Összességében azt mondhatjuk, hogy a nehéz körülmények miatt egyelőre nem túl jók a kilátások, viszont a stratégiaváltás emelheti majd a cég eredménytermelő képességét. Ha sikerülne a nyugati irányba növelni az export értékesítések arányát, azzal is jól járhat a cég, ugyanis a régiós piacokon még továbbra sem épült fel teljesen az iparág (kivétel Oroszország). Az ukrán helyzet viszont nem sok jóval kecsegtet, és mivel az a cég harmadik legnagyobb piaca még az első negyedévben is gyengén alakulhat az ottani eredmény.

A Masterplast árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu