Lázár ígéri, fognak még egyeztetni Brüsszellel

Vágólapra másolva!
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár állítja, hogy az Európai Bizottság alapvető támogatásáról biztosította a magyar kormányt az oroszokkal kötött, a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos szerződésről. Ígéri, lesznek még egyeztetések Brüsszellel.
Vágólapra másolva!

Számos kérdésben lesznek még további egyezetések Brüsszellel a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban – nyilatkozta Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár, kiemelve: Brüsszel alapvetően támogatásáról biztosította ezt a programot.

Lázár azt követően beszélt a paksi bővítésről és a Brüsszellel folytatandó egyeztetésekről, hogy a héten kínos helyzetbe került a kormány. Előkerült egy brüsszeli levél az Energiaklub tolmácsolásában, amely arról szól, hogy a magyar kormány nem tájékoztatta őket. Erre a magyar kormány tett közzé egy másik levelet, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök írt az Európai Bizottság elnökének, bizonyítandó, hogy szóltak előre Brüsszelnek a projektről. Mindkét félnek van igazsága, ezt ebben a cikkünkben világítottuk meg.

Arról, hogy Magyarország nem egyeztetett volna előzetesen a paksi bővítésről, Lázár János kijelentette: ezt nem Brüsszel állítja, hanem "magyar újságírók próbálják ezt sugallni nyilvánvalóan politikai megrendelésre", ami nagy felelőtlenség. Az államtitkár kifejtette: a magyar kormány nevében december 10-én írásban notifikációs eljárást kezdeményezett annak érdekében, hogy Magyarország és Oroszország között a szerződés létrejöhessen. José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét Orbán Viktor miniszterelnök szóban és írásban is tájékoztatta. Január 14-én pedig Brüsszel írásban is hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország és Oroszország a paksi atomerőművi kapacitás fenntartásáról nemzetközi szerződést kössön – mondta Lázár János.

A kormány honlapján szerdán tették közzé azt a dokumentumot, amely szerint Lázár János államtitkár az Európai Atomenergia Közösséget (Euratom) létrehozó szerződés 103-as cikkelye értelmében 2013. december 10-én keltezett levélben tájékoztatta Günther Oettingert, az Európai Bizottság energiaügyi biztosát az Oroszországi Föderációval kidolgozott nemzetközi szerződés tervezetéről. Levelében Lázár János emlékeztette az energiaügyi biztost, hogy a magyar kormány 2013. november 26-án tájékoztatta az Európai Bizottságot arról a szándékáról, hogy együttműködési szerződést kíván kötni az Oroszországi Föderáció kormányával.

Ugyancsak szerdán tették közzé a kormány honlapján Orbán Viktor és José Manuel Barroso paksi bővítésről szóló levelezését. Orbán Viktor január 23-ai levelében azt írta: az egész Európai Unió energiabiztonságának növeléséhez járul hozzá a hosszú távú magyar–orosz együttműködés a nukleáris energia területén. A kormányfő jelezte José Manuel Barrosónak, hogy a magyar hatóságok folyamatosan tájékoztatják a bizottságot a két ország közötti együttműködési megállapodás végrehajtásáról. A kormányfő kiemelte továbbá, hogy a megállapodást a vonatkozó uniós szabályok figyelembevételével dolgozták ki, és külön kitérnek benne Magyarország uniós tagállamként vállalt kötelezettségeire.

José Manuel Barroso Orbán Viktornak írt február 7-ei keltezésű válaszlevelében azt írta: az Európai Bizottság, bár tett néhány érdemi észrevételt, nem emelt elvi kifogást a paksi erőmű bővítését illetően a magyar kormánytól az Euratom-szerződés 103. cikkének megfelelően megkapott megállapodástervezet alapján, de az EU-jog számos további vonatkozását, így a közbeszerzésre és az állami támogatásra vonatkozó szabályokat is be kell tartani.

Az Európai Bizottság elnöke hozzátette: bízik abban, hogy a brüsszeli testület a közbeszerzési és állami támogatási kérdések, illetve általánosabb értelemben a magyar energiapolitika tekintetében is ugyanilyen építő szellemű és átlátható hozzáállásra számíthat.