Tavaly 400 kínainak ért 75 milliót, hogy itt éljen

Vágólapra másolva!
Fejenként 250 ezer euró értékben vásároltak letelepedési kötvényeket.
Vágólapra másolva!

A Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) tavaly 415 letelepedési értékpapírt értékesített Kínában, és eddigi ügyfelei közül 412-en kapták meg a magyarországi letelepedési engedélyt – mondta Lien Vang, az alap vezérigazgatója budapesti sajtótájékoztatóján.

Ebben a konstrukcióban tavaly június óta bocsát ki kötvényeket az Államadósság Kezelő Központ Zrt., egyenként 250 ezer euró (körülbelül 75 millió forint) értékben. A törvény arra is engedélyt ad, hogy közvetítő cégek (mint például a HSSDF) saját értékpapírokat bocsássanak ki, és a befolyt összegből vásároljanak magyar államkötvényeket.

Az értékpapír vásárlói hozamot nem kapnak, viszont fizetniük kell további 40 ezer euró (körülbelül 12 millió forint) bevándorlási tanácsadási díjat. A vezérigazgató beszámolt arról, hogy Kínában 105 ügynökség kínálja ezeket a papírokat, ők körülbelül 150 millió embert érnek el. Eddig ezer rendezvényen mutatták be a papírt, a megjelentek elsősorban Magyarország gazdasága, kultúrája iránt érdeklődtek. Idén eddig 160 jelentkezőnek 70 értékpapírt értékesítettek, év végéig ez a szám elérheti a 2000-et is - mondta a vezérigazgató.

A Kajmán-szigeteken bejegyzett HSSDF idén Vietnamban is elkezdi értékesíteni a magyarországi letelepedést lehetővé tevő értékpapírokat.