Júniusig még szép számmal dőlnek be az építőipari cégek

Vágólapra másolva!
Januárban nem változott a helyzet a bázishoz képest – tavaly 425, idén 426 céget töröltek –, mégis rekord mélypontra számíthatunk: a megszűnő cégek egy része ellen tavaly, sőt 2012-ben indult felszámolási eljárás.
Vágólapra másolva!

Minderről az Opten számol be legfrissebb közleményében. Tóth Tamás igazgató szerint az ágazat már jól ismert keresleti és likviditási problémáit az új építések, ehhez kapcsolódóan az ingatlanpiac megerősödése oldanák meg. „A finanszírozási és keresleti problémák csak részben és átmenetileg orvosolhatóak olyan állami szerepvállalással, mint a növekedési hitelprogram vagy az új panelprogram. Hosszú távon azonban feltétlenül szükség lenne a piaci bizalom és kereslet helyreállítására, ezekkel ugyanis nagyon rosszul áll a szektor” – véli Tóth Tamás.

A 2011-ben elmélyült gazdasági válsághoz kapcsolódó 2012-es felszámolási hullámot tavaly érezte meg istenigazából az építőipar, és idén júniusig még biztosan hatással is lesz a cégstatisztikára. A kényszertörlés nevű rutinnal – idén is sok ilyen esetre számíthatunk – 2012 márciusa óta élnek a cégbíróságok, az Opten igazgatója szerint egyre gyakrabban: „2013-ban már csaknem 2600 ilyen eljárást indítottak lényegében halott építőipari vállalkozásokkal szemben, aminek az eredménye 2014-ben biztosan érezhető lesz a törlések számában is.”

Januárban 343 új építőipari vállalkozás alakult, ami több ugyan, mint a 2012–13-ban megszokott havi 200-300 vállalkozás, de még mindig bőven elmarad a megszűnések számától. Az Opten igazgatója szerint korábban az építőiparban még akkor is sokkal több cég alakult, mint amennyi megszűnt, amikor ezt semmilyen gazdasági számítás nem indokolta. Tóth Tamás úgy véli, a magas cégfluktuációs index (CFI) fennmaradhat az ágazatban, de a motorja már nem a cégalapítás, hanem a megszűnés lesz.