Nagyon megerősödhetnek a belga cégek

Vágólapra másolva!
Két belga óriáscég grafikonja ragadta meg figyelmünket, az egyik a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó Ageas, a másik pedig a privát banki és ingatlanpiaci szolgáltatásokat is kínáló Ackermans & van Haaren. Mindkét vállalat jelentős szereplőnek számít a saját iparágában, nem mellesleg a részvényeik árfolyama is tetszetősen alakul, melyek új csúcsokat hódíthatnak meg.
Vágólapra másolva!

Ageas: Nagy pofon után tápászkodik fel

Az elmúlt másfél évben nagy menetelést mutatott az Ageas, melynek eredményeként már 2009 óta nem látott szintekre jutott el az árfolyama. A részvény a 2007-2008-as válság során kapott nagy pofonból próbál feltápászkodni, amikor a 300 eurós lokális csúcsokról másfél év alatt 10 euróra zuhant vissza az árfolyama.

Ageas havi grafikon (Brüsszel) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A napi grafikonon jól látható, hogy a hosszabb távú emelkedő trendvonal az elmúlt hónapokban néhány alkalommal támaszt nyújtott az Ageasnak, és nem engedte tartósan dél felé fordulni az árfolyamot.

A papír menetelését első körben a 2009-es csúcs, a 34 euró körüli ellenállás állíthatja meg, ami komoly akadályt jelenthet a részvénynek. Azonban az elmúlt hónapok rendületlen emelkedését látva jó esély mutatkozik arra, hogy lendületből leküzdje ezt az ellenállást a részvény.

Ha mégsem sikerülne áttörni a 34 euró körüli szintet, első körben a piros szaggatott vonallal jelölt támasz és az emelkedő trendvonal foghatná meg az esést. Utána a 200 napos mozgóátlag, valamint a 29 eurós támaszszint nyújthatna menedéket a számára. Pozitív, hogy a 200 napos mozgóátlag decemberben megtartotta a részvény esését.

Az indikátorok közül az RSI még a semleges zónában mozog, azonban lassan a részvény túlvettségére kezdhet figyelmeztetni. Az MACD nem sokkal a 0-s középvonal fölött található, és hamarosan vételi jelzést adhat.

Ageas napi grafikon (Brüsszel) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Optimizmusunkat erősíthetik a heti grafikonon látottak. Az árfolyam beszorult az emelkedő trendvonal és a 34 euró körüli ellenállás közé, és nagyon szűkül a tér előtte. Ha az emelkedő trendvonalnak sikerülne innen felnyomni az árfolyamot, 55 euróig lendületből elszáguldhatna a papír, mivel addig nincs előtte komoly ellenállás.

Ha elesne az emelkedő trendvonal, az 50 hetes mozgóátlag még mindig támaszt nyújthatna a részvénynek, ami után a 200 hetes mozgóátlag jelentené a következő megállót.

Ageas heti grafikon (Brüsszel) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ackerman & van Haaren: Új csúcsokat hódíthat meg

Az Ackermans & van Haaren is lendületesen emelkedik, és év elején új történelmi csúcsot ütött az árfolyama. Ezután kisebb lefordulás következett, amit egy kitörés visszatesztnek tudhatunk be, mivel a 77 eurós korábbi csúcsot tesztelte vissza az árfolyam a heti grafikon alapján.

Az elmúlt hetekben újra megindult északnak a papír, és megpróbál új csúcsokat meghódítani. Ha sikerülne leküzdeni a 86 eurós történelmi csúcsot, azután a lélektani 100 euró körüli Fibonacci szintig is elrepülhetne.

Ha mégis gyengülni kezdene a részvény, a 77 eurós szint után az 50 hetes mozgóátlag, majd az emelkedő trendvonal foghatná meg az esését. Azután a 200 hetes mozgóátlag, és a 60 eurós támasz állhatná útját a mélyrepülésnek.

Az indikátorok közül az MACD eladási jelzést adott év elején, az RSI pedig az Ageashoz hasonlóan a semleges zónában mozog, de hamarosan a papír túlvettségére figyelmeztethet.

Ackerman & van Haaren heti grafikon (Brüsszel) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.

Mi az az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.

Mi az RSI?

Az RSI az angol Relative Strenght Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.

Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.

Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.