Nem lehet lefékezni az Airbust

Vágólapra másolva!
Kiváló évet zárt az Airbus 2013-ban, ráadásul a cégnél további növekedést prognosztizálnak az idei évre is. A rekord megrendelések és leszállítások lehetővé tették, hogy a cég 25 százalékkal növelje meg osztalékkifizetését.
Vágólapra másolva!

Rekord év volt tavaly az Airbusnál

Ahogyan azt már lehetett várni a tavalyi rekord megrendelések után, az Airbus 21 százalékos profitnövekedést ért el 2013-ban, emellett pedig az idei évre is további növekedést jósol. A cég egyszeri tételektől tisztított üzemi eredménye 3,6 milliárd euróra emelkedett, meghaladva a menedzsment által előzetesen várt 3,5 milliárdos értéket. Árbevétele öt százalékkal 59,3 milliárd euróra növekedett.

Tavalyi rekord megrendelés (1619 darab) mellett szintén csúcsnak számító 626 repülőgépet szállított le a cég, és 2014-re is hasonló mennyiséget tervez utóbbiból, mivel a légitársaságok előreláthatólag keresni fogják továbbra is a kisebb fogyasztású gépeket.

Ennek köszönhetően pedig az Airbusnál 2016-ra 46 darabra szeretnék emelni legnépszerűbb, A320-as modelljük havi kibocsátását a jelenlegi 42 darabról. Az Airbus egyébként 2015-re tervezi első új A320neo-jának elkészültét, amit kétféle üzemanyag hatékonyabb motorral kínál majd vásárlóinak.

Az Airbus A320neo gépe a Kuwait Airways színeiben. Forrás: Airbus

A rekord szintű megrendelések megalapozzák a növekedési lehetőségeinket és lehetővé teszi, hogy növeljük termelékenységünket, fogalmazott Tom Enders vezérigazgató a közleményben. James Buckley londoni elemző szerint a társaság vezetősége nagy hitelességet szerzett az elmúlt időszakban, a tavalyi év pedig rendkívül jól sikerült a cég számára. A megrendelések erősek, ami jó pozícióba helyezi a vállalatot.

Haladnak az átszervezések

Az Airbus nettó profitja még úgy is 22 százalékkal emelkedett tavaly, hogy nem kevesebb, mint 913 millió eurós egyszeri leírást kellett végrehajtania a cégnek elsősorban a nagy átstrukturálások, illetve az A350-es modelljének gyártási folyamatai miatt. Mint ismeretes a cég tavaly kezdte meg átalakítani a társaság szervezetét, összevonva a védelmi és az űrdivízióját, és bejelentve hatezer ember elbocsátását ezekből az ágazatokból.

Forrás: Investor.hu

Az A350-es programja viszont még továbbra is több kihívással küzd, habár idén vélhetően leszállítják első ilyen gépüket a Qatar Airways-nek. Ugyanakkor az esetlegesen felmerülő plusz költségek még növelhetik majd a céltartalékokat.

A cég a kiváló tavalyi év után 75 eurócentes osztalék kifizetését terjeszti majd a közgyűlés elé, ami 25 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi érték.

A szép eredmények láttán a befektetők is megörültek és közel három százalékos pluszba hajtották a részvények árfolyamát, ahonnan viszont valamelyest visszakorrigált és jelenleg 1,5 százalékkal emelkedik..

Az Airbus árfolyama (Párizs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu