Vágólapra másolva!
Ha együttműködő vállalatcsoportok – klaszterek, cégcsoportok, inkubátorházak – szorosabb üzleti kapcsolatban állnak, régóta korrektül, elégedetten működnek együtt, választhatnak olyan módszereket a banki ügyintézésben, amelyekkel akár a negyedére is csökkenthetik egy tranzakció költségét. Erről szól a reconcept.blog mai bejegyzése.
Vágólapra másolva!

A posztban szereplő példa:

Négy vállalat egymással szoros kapcsolatban működik: egy ipari parkban helyezkednek el egymás szomszédságában. A „Vezér” Kft. alvállalkozója a „Droid” Kft. és a „Mütyür” Kft. A Vezér Kft. halasztott fizetéssel eladott egy termelőeszközt Droidnak, még az egyik tevékenységi körének a múltbeli kiszervezésével kapcsolatban. Droid és Mütyür egymással is kapcsolatban vannak, Droid szerzi be az iroda-fenntartási anyagokat mindkét cég számára (megveszi azokat, majd egy részüket eladja), miközben Mütyür jó feltételekkel tudott telefonflottát és autóflottát beszerezni, részben Droid számára (szintén átszámlázzák). Az ipari park „Cápa” Zrt.-é, aki egyébként kapcsolt vállalkozás Vezérrel, hasonló tulajdonosi körrel. Cápa ad bérbe ingatlant mindhárom másik cég számára, és a közművek is rajta keresztül szerezhetőek be. Vezér tovább 10%-os tulajdonos Cápában, és az elmúlt évekből még ki nem fizetett osztalékkövetelése van az érdekeltségével szemben.

Egy adott fordulónapon a cégek egymással szemben az alábbi követeléseket és kötelezettségeket tartják nyilván:

Vezér

Követelés Droiddal szemben: 2.500.000,- Ft

Követelés Mütyürrel szemben: 0

Követelés Cápával szemben: 10.000.000,- Ft

Kötelezettség Droid felé: 5.000.000,- Ft

Kötelezettség Mütyür felé: 0

Kötelezettség Cápa felé: 3.000.000,- Ft

Droid:

Követelés Vezérrel szemben: 5.000.000,- Ft

Követelés Mütyürrel szemben: 3.000.000,- Ft

Követelés Cápával szemben: 0

Kötelezettség Vezér felé: 2.500.000,- Ft

Kötelezettség Mütyür felé: 2.000.000,- Ft

Kötelezettség Cápa felé: 1.500.000,- Ft

Mütyür:

Követelés Vezérrel szemben: 0

Követelés Droiddal szemben: 2.000.000,- Ft

Követelés Cápával szemben: 0

Kötelezettség Vezér felé: 0

Kötelezettség Droid felé: 3.000.000,- Ft

Kötelezettség Cápa felé: 1.500.000,- Ft

Cápa:

Követelés Vezérrel szemben: 3.000.000,- Ft

Követelés Droiddal szemben: 1.500.000,- Ft

Követelés Mütyürrel szemben: 1.500.000,- Ft

Kötelezettség Vezér felé: 10.000.000,- Ft

Kötelezettség Droid felé: 0

Kötelezettség Mütyür felé: 0

Mindegyik cég régóta működik, kiválóan ismerik egymást a tulajdonosok, egymással szemben minden tételt korrektül elszámoltak. Fontos kiemelni, hogy a fenti tételekhez kapcsolódó forgalmi adó, helyi adó és jövedelemadó fizetési kötelezettségeket a cégek rendezik a hatóságok felé.

Ha a fenti tételek mindegyikét azok esedékességekor átutalással kifizetnék egymás felé a cégek, akkor (4,25 ezrelékes átutalási díjal számolva) összesen 121 ezer forint bankköltség merül (28,5 millió forint mozog).

Ha viszont elkezdünk „engedményezgetni” (általában a nagyobbnak gondolt vállalattal szemben fennálló követeléseket mozgatni), akkor néhány lépésben és 5 darab, egyszerű egyoldalas dokumentum elkészítésével eljuthatunk oda, hogy csak 7 millió forintot kell mozgatni. Ennek költsége 30 ezer forint, azaz a négy cég együtt 91 ezer forintot spórolt.

Intenzív üzleti kapcsolatnál formanyomtatványokkal lehet felgyorsítani a rendszeres ügyintézést. Az adminisztráció nagyon egyszerű, az eredmény pedig több százezer megtakarított forint. „Lehet persze azt mondani, hogy „pitiáner” tételekről van szó” – így a poszt – „de ne feledjük: amit nem költünk el, nem kell megkeresni.” Ma egy ilyen lépés elég ahhoz, hogy megmentsünk egy munkahelyet, vagy hogy nyereségesbe forduljon a vállalkozásunk.