Tárgyalt az Alkotmánybíróság, de nem döntött a devizahitelekről

Vágólapra másolva!
Hétfői ülésén tárgyalt az Alkotmánybíróság a devizahitelek ügyéről, döntés azonban egyelőre nem született. Az ügy folyamatosan a testület napirendjén van, rövidesen megszülethet a döntés – írja a Portfólió.hu az Alkotmánybíróságra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Február 24-i ülésén is foglalkozott az Alkotmánybíróság a kormány devizahiteles indítványával, amelyet még tavaly november végén nyújtott be a testülethez. Döntést egyelőre nem hoztak, tájékoztatta a Portfólió.hu-t Sereg András, a testület sajtófőnöke.

A kormány a devizahiteles szerződések alkotmányellenességének és utólagos, jogalkotási úton való megváltozatásának kérdését vetette fel. Egyebek mellett az árfolyamkockázat adósokra hárítása, az egyoldalú hitelezői kamatemelés és az árfolyamrés miatt, továbbá, mert a devizaalapú kölcsönök törlesztőrészleteinek növekedése a társadalom széles rétegei számára nehézséget okoz, ami elengedhetetlenné teszi a devizahitelezésből adódó problémák végleges rendezését – áll az indítványban, amelynek jelentőségéről itt olvashat bővebben.

A kormány korábban az Alkotmánybíróság és az Európai Bíróság döntésétől tette függővé, milyen intézkedéseket hoz a devizahitelesek terheinek mérséklése érdekében. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője jelezte: ennek érdekében akár rendkívüli ülést is tarthat még a választások előtt az Országgyűlés.