Óriási leépítések a JP Morgannél

JP Morgan havi grafikon (NYSE)
Vágólapra másolva!
További elbocsátásokat jelenthet be már ma a JP Morgan, az USA egyik legnagyobb bankja. A pénzintézet az eddig bejelentett több ezer fős elbocsátásokon túl még kétezer alkalmazottjától válhat meg. 
Vágólapra másolva!
  • A JP Morgan további kétezer ember elbocsátását tervezi a jelzáloghitelezési üzletágában - írja a Financial Times. A bank már korábban bejelentette, hogy 13 ezer-15 ezer alkalmazottjától fog megválni ebben az egységben, azonban ez az óriási leépítés nem bizonyul elegendőnek, és ezen felül további embereket kívánnak elküldeni.
  • A további elbocsátásokat a mai befektetői napon jelentheti be a bank.
  • A 17 ezer fős elbocsátás jelentős leépítésnek felel meg, még akkor is, ha a JP Morgan 250 ezer fős alkalmazotti létszámának alig 1 százalékát érinti.
  • Az amerikai bankok jelzáloghitelezéssel foglalkozó üzletágai csak szenvedtek az utóbbi időben, mivel jelentősen visszaesett a kereslet a hitelek megújítása iránt. Ennek oka az emelkedő kamatlábak, ami drágábbá teszi a hitelek újrafinanszírozását. Emiatt már számos pénzintézet jelentett be leépítéseket a jelzálogpiaci egységeinél.
  • A JP Morgannek ráadásul a bírósági kártérítések is súlyos terhet jelentenek, amit a jelzálogfedezetű értékpapírok válság előtti értékesítésével kapcsolatos visszaélések miatt kell fizetnie.
  • Ezek ellenére a JP Morgan részvényeinek árfolyama 58 dollárnál található, és nincsenek messze a 2000-es csúcsok a számára.
JP Morgan havi grafikon (NYSE) Forrás: Bloomberg, Investor.hu