Mol: nehéz kihámozni a lényeget

Vágólapra másolva!
Meglehetősen vegyes negyedik negyedéves gyorsjelentést közölt ma hajnalban a Mol, ráadásul annyi volt az egyszeri tétel (ami azért lássuk be, a Mol-nál elő-előfordul), mint égen a csillag. Ha a tisztított számokat vizsgáljuk, a befektetők által leginkább figyelt, tisztított és újrabeszerzési árakkal kalkulált üzemi eredmény elmaradt a várakozásoktól.  
Vágólapra másolva!
  • A piac által leginkább figyelt tisztított üzemi eredménysor 60 százalékkal múlja alul az egy évvel korábbit, ráadásul az elemzői várakozásoktól is elmarad 36 százalékkal.
  • A gyenge teljesítményben nagy szerepet játszik a legfontosabb kutatás termelési divízió 45 százalékos eredményvisszaesése. A szénhidrogén kitermelés csökkent, ráadásul a vállalat alacsonyabb szénhidrogén árakat is realizált, amik együttesen negatívan hatottak a teljesítményre.
  • A negyedévben az átlagos napi kitermelés 96,9 ezer hordó volt (szemben a tavalyi 104 ezerrel), és az idei 91-96 ezer hordós terv sem tűnik túl acélosnak.
  • A finomítás üzletág eközben veszteséges üzemi szinten (egy évvel korábban még nyereséges volt), amiben a szűkülő finomítói árrés a ludas.
  • A gáz szegmensben nagy üzemi profitnövekedést láthatunk (de sajnos összvállalati szinten kicsi a súlya a részlegnek), ami a földgázszállítási bevétel növekedésének és a működési költségek jelentős csökkentésének köszönhető.
  • Ha nem a tisztított adatokat vizsgálnánk, csak kapkodnánk a fejünket a sok egyszeri tétel miatt. Az INA szíriai eszközein 43 milliárd forintot, a horvát cég finomítóin 26,7 milliárd forintot írtak le, a Mantovai finomítónál 10 milliárdos céltartalékot, az IES létszámleépítéseire további 9 milliárd forint céltartalékot képeztek. Eközben interszegmens soron a Szőregi mező gáztárolóvá alakítása miatt egy igen jelentős, 45 milliárd forintos nyereségfeloldás hízlalta a számvitelileg kimutatott profitot.
  • A tisztított nettó profit viszont igen nagy pozitív meglepetést mutatott.
  • Összességében azonban még ennek ellenére is inkább negatív szájízzel fogadjuk a Mol számait. Az alapfolyamatok ugyanis nem festenek jól, a kitermelés elmúlt időszaki mélyrepülése ijesztő képest fest a befektetők előtt.