Mobilháború aprítja a Vivendit

Vivendi napi grafikon (Párizs)
Vágólapra másolva!
A francia mobilpiacon dúló árháború továbbra is komoly nyomás alá helyezi a Vivendi helyi telekommunikációs egységét. Nem csoda, hogy a cég meg kíván válni leányától, amely egyes vélemények szerint mintegy 12 milliárd eurót is megérhet neki. Bár ma is az eladók dominálják a Vivendi piacát, hosszabb távon mégis arra lehet számítani, hogy a profiltisztítás meghozza a gyümölcsét.
Vágólapra másolva!
  • Az elemzői várakozásokhoz képest gyengébb negyedik negyedéves bevételről számolt be a távközlési- és médiaiparban egyaránt jelen lévő Vivendi. Amíg az elemzők 6,03 milliárd eurós értékesítésre számítottak, addig a tényadat 5,95 milliárd euró volt. Ugyanakkor a tisztított EPS 0,22 euró lett a 0,15 eurós várakozással szemben.
  • 2013 egészét tekintve 1,97 milliárd eurós profitot halmozott fel a Vivendi a 2012-es 179 millió eurós nyereséggel szemben. Előbbit az Activision Blizzardban lévő részvénycsomag értékesítése nagyban támogatott, míg utóbbit az SFR-ben történő leírás fogott vissza.
  • A társaság nettó adósságállománya is csökkent éves alapon, 2014 végén 11,1 milliárd eurót tett ki az egy évvel korábbi 13,4 milliárddal szemben.
  • Az idei évre is jut majd a tranzakciókból, ugyanis a már tavaly bejelentett Maroc Telecom részesedés értékesítése az elkövetkezendő hetekben zárulhat le a pénzügyi igazgató elmondása szerint. Ráadásul a profiltisztítás tovább folytatódhat, miután a Vivendi az év közepéig le kívánja választani francia mobilegységét az SFR-t.
  • Ahogyan arról már tegnap is beszámoltunk, egy komoly érdeklődője van is az SFR-nek a nemrég tőzsdére lépő Numericable kábeltársaság személyében. A Liberum Capital elemzőjének számítása szerint egyébként 12 milliárd eurót érhet a Vivendi francia telekommunikációs egysége.
  • A 2013-as üzleti év után fizetendő osztalékot egyelőre még homály fedi, az igazgatóság várhatóan március végén - április elején ül majd össze, megvitatni a kifizetés nagyságát. A Bloomberg elemzői konszenzusa szerint 1 eurós osztalék várható, ami megegyezik az egy évvel korábban kifizetett összeggel.
  • Nincs jó napjuk a francia telekompapíroknak, miután a Le Figaro arról számolt be, hogy a Bouygues újabb árcsökkentést jelenthet be holnap. Az Orange, az Iliad és a Bouygues 1,5-2 százalékos csökkenése mellett a Vivendi árfolyama már 4 százalékos mínuszban tartózkodik.
Vivendi napi grafikon (Párizs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu