Kínában pörögne a BMW

Vágólapra másolva!
Új gyárat nyithat Kínában a BMW annak érdekében, hogy megduplázza a hatalmas országban az autóiba gyártott motorok gyártását. A német luxusautó-gyártó így kíván tovább terjeszkedni a világ legnagyobb autópiacán, és felvenni a versenyt riválisaival. 
Vágólapra másolva!
  • A BMW a kínai kapcsolt vállalkozásával együtt új gyárat tervez nyitni Kínában, és az új üzemben évente 400 ezer autómotort kívánnak majd gyártani. Az új gyár kapacitása nagyban hozzájárul majd ahhoz, hogy a BMW megduplázza motorgyártását a hatalmas országban. Az új gyárban 2016-tól fog megkezdődni a gyártás.
  • A kínai motorgyártás felpörgetése révén a német autógyártónak kevesebb motort kell majd Kínába bevinnie, így a szállítási- és importköltségei jelentősen csökkenhetnek. Ezen túl az árfolyamváltozások kedvezőtlen hatásait is csökkenteni tudják.
  • A BMW így hatékonyabban fel tudja venni a versenyt riválisaival Kínában, a világ legnagyobb autópiacán. Ugyan a BMW adja el a legtöbb luxusautót a világon, Kínában viszont nem számít piacvezetőnek. Tavaly az Audi megelőzte a BMW-t az autóeladások terén, mivel 492 ezer új autót adott el 2013-ban, míg a BMW csupán 391 ezret.
  • A kínai autópiacban rejlő lehetőségekről mi is számtalan alkalommal megemlékeztünk. Az iparág egyre jobban pörög, ami a jövőben is folytatódhat, mivel az ország útjain futó autók száma csak a teljes népesség 6 százalékát éri el. Különösen akkor érezhetjük, hogy mekkora potenciál van még ezen a téren is Kínában, ha hozzátesszük, hogy ugyanez a mutató az USA-ban például 80 százalékos, de már Dél-Koreában is 36 százalékos.
Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A tervezett új gyár híre egyelőre nem mozgatta meg a BMW befektetőinek fantáziáját, a cég részvényei 0,4 százalékos mínuszban mozognak.

BMW napi grafikon (Xetra) Forrás: Bloomberg, Investor.hu