Büszkesége buktatta le az adócsaló cégvezetőt

Vágólapra másolva!
Újságnak dicsekedett a turisztikai jegyeladásokkal. A NAV felfigyelt rá.
Vágólapra másolva!

Egy sajtónyilatkozata buktatta le azt a turisztikai nevezetességet is üzemeltető Somogy megyei kft.-t, amelynek illetékese arról számolt be egy napilapnak, hogy kiemelkedő látogatottságot értek el, amit adatokkal is megerősített – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Somogy Megyei Adóigazgatóságának sajtóreferense.

A revizorok az újságcikk alapján teljes körű ellenőrzést tartottak a társaságnál. Azt vizsgálták, hogy a kft. a belépőjegyek árusításából milyen bevételeket szerepeltetett a nyilvántartásaiban, továbbá összehasonlították a látogatottságot a napi és a havi bevétellel, a nyilatkozatban szereplő éves árbevétellel. Megállapították, hogy a cég rengeteg belépőjegyet értékesített, de egyetlen esetben sem állítottak ki erről bizonylatot.

A vizsgált dokumentumok alapján kiderült, hogy az adózó iratai nem alkalmasak az ellenőrzésre, ezért becsléssel állapították meg az éves jegyeladást. Ez alapján a társaság adózás előtti eredménye 57 millió forinttal növekedett, ami plusz 1,5 millió forint társaságiadó- és 14 millió forint áfakötelezettséget jelent. A cégre 11 millió forint adóbírságot szabtak ki, és késedelmi pótlékot is fizetnie kell.