Az MNB pert nyert egy bankkal szemben

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank első fokon pert nyert a KDB Bankkal szemben, amiért az jogsértően hárította az ügyfelekre a tranzakciós illetéket. Az MNB-be olvasztott pénzügyi felügyelet tavaly májusban kötelezte a bankot a jogtalanul beszedett új díj visszafizetésére.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság február 20-i ítélete szerint az MNB nyert a KDB Bank által indított perben. A kereskedelmi bank azért fordult a bírósághoz, mert még az összevonás előtt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete tavaly májusban megbírságolta, mondván, a KDB új díjfajta bevezetésével jogsértően terhelte tovább a tranzakciós illetéket az ügyfeleire.

A bank ugyanis új díjat vezetett be több, már meglévő számlacsomagjánál a tranzakciós illeték áthárítása miatt. A hitelintézeti törvény alapján azonban új díjfajta bevezetésével a szerződés egyoldalúan nem módosítható. A történtek miatt a felügyeleti hatóság a jogsértő magatartás további folytatásának azonnali megtiltása mellett 10 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki, és kötelezte a bankot, hogy fizesse vissza ügyfeleinek a tőlük új díjként, a határozat kézhezvételéig jogszabálysértő módon beszedett összeget.

A jegybank tavaly első fokon már a Sberbankkal szemben is nyert pert, szintén a tranzakciós illeték jogsértő áthárítása miatt. Az MNB jelenleg is folyamatosan elemzi, hogy a pénzforgalmi szolgáltatók hogyan változtattak a díjaikon, most főleg a havi ingyenes készpénzfelvétel miatt.