Akár egymilliárd új levelezőpajtás üdvözlő soraira számíthatunk

SCI Science-Technology TECHNOLOGY EMAIL feature google HORIZONTAL 15521220
Nahát, ma is lett 770 500 új barátom...
Vágólapra másolva!
Ahhoz, hogy legyen facebookos postafiókunk, az égvilágon semmit nem kellett tennünk a regisztráció után, bár a legtöbben nem tudtunk róla, nem foglalkoztunk vele, vagy simán nem jutott eszünkbe, hogy használhatnánk is. Mindez múlt idő, a Facebook beszántotta a szolgáltatást, hivatkozással az elmaradt érdeklődésre. Ez se nem jó hír, se nem rossz, csak elsőre némileg meghökkentő következménnyel jár.
Vágólapra másolva!
Nahát, ma is lett 770 500 új barátom... Forrás: AFP//Julian Stratenschulte

A Mashable számol be róla, hogy a megszüntetett funkció átirányítással jár. Mostantól tehát ha bárki ír bárkinek a [felhasználónév]@facebook.com címre, az minden további nélkül megérkezik. Arra a mélcímre, amelyet a profil létrehozásával megadtunk.

Matematikailag így fennáll az esély, hogy 1,3 milliárd vadismeretlen netkolléga zúdul bármelyikünkre egyszerre, esetleg időzóna-tagolásban. Az enyhén nyugtalanító gondolatról csak egy ugrás annak emléke, amikor 2012-ben – igaz, rövid és átmeneti időre – a Facebook a felhasználók tudta és beleegyezése nélkül átírta az About fül alatt jegyzett címet a facebooks emailcímre. Még irritálóbb, hogy januárban a Google húzott egy nagyon hasonlót: bejelentették, hogy bármely G+ profiltulajdonos célba veheti a Gmail fiókunkat anélkül, hogy tudná a gmailes címünket. Ezt eléggé egyöntetű felhördülés fogadta.

Ne legyünk igazságtalanok: a kutyát sem érdeklő facebookos címünk ugyan megszűnt, de ezzel garantáltan elérnek bennünket azok az üzenetek – az úgynevezett egyéb mappák helyett –, amelyeket ugyan ismeretlen felhasználóktól kapunk, de fontosak lehetnek. Hogy éled-e spam-hömpöly a módosítástól, még nem látni. Az azonban bájosan ironikus, hogy a monopol helyzetétől egyre inkább elnehezült, sokak szerint feltartóztathatatlanul a saját alkonya felé tartó közösségi oldal egy szolgáltatása akkor válik igazán hasznossá, amikor már nem is aktív.