Tovább lazíthat az EKB

Vágólapra másolva!
Kész tovább lazítani monetáris politikáján az EKB, ha úgy ítélik meg, hogy defláció fenyegetheti az eurózónát - mondta el Mario Draghi EKB elnök a hétvégi G20-as csúcson. 
Vágólapra másolva!
  • Mario Draghi, az EKB elnöke kijelentette, hogy a jegybank kész további monetáris ösztönző programokat bevezetni, ha felmerül a defláció veszélye az eurózónában. Az elnök elmondása szerint jelenleg nem fenyeget defláció, és nincs bizonyíték arra, hogy az emberek elhalasztanák fogyasztásukat a várható árcsökkenések miatt.
  • Az EKB viszont figyelemmel kíséri a fejleményeket, és ha szükséges, hajlandó beavatkozni. A március 6-ai kamatdöntő ülésük kulcsfontosságú lesz, mivel addigra minden fontos információ a rendelkezésükre fog állni a döntéshez. Így a várakozások szerint akár már azon az ülésen dönthetnek az újabb stimulusokról.
  • Mint ismert, az eurózóna inflációja az utóbbi hónapokban folyamatosan csökkent, januárban 0,7 százalékra lassult. Ez jóval alacsonyabb az EKB által célként megjelölt 2 százaléknál, és sok szakértő aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az eurózóna hamarosan deflációs környezettel szembesülhet.
  • Draghi újra megerősítette, hogy az eurózóna gazdasága folytatja a lassú javulást, a fogyasztói és gazdsaági bizalom kezd visszatérni, és a hazai belső kereslet is élénkül.
Forrás: Bloomberg, Investor.hu