Vágólapra másolva!
Nagyobb mínuszok alakultak ki a kínai részvénypiacokon, miután sajtóértesülések szerint néhány bank visszafogta a hitelezését az ingatlanpiaci szereplőktől. Ennek hatására a vezető ázsiai piacok közül Kínában vannak a legnagyobb mínuszok.
Vágólapra másolva!
  • Nincs túl jó hangulat az ázsiai piacokon, közülük pedig Kínában láthatóak a legnagyobb mínuszok, Sanghajban 1,7, míg Hongkongban 1,1 százalékos a csökkenés mértéke.
  • A háttérben az állhat, hogy egy kínai újság szerint néhány bank visszafogta hitelezési tevékenységét az ingatlanszektortól és a kapcsolódó iparágaktól. Ennek hatására elsősorban az ingatlanfejlesztők árfolyama hatalmas zuhanásba kezdett.
  • Japánban sem volt sokkal jobb a hangulat, a tokiói tőzsde néhány tizedes csökkenéssel fejezte be a napot, miközben a jen csak kisebb elmozdulást mutatott a dollárral szemben. Dél-Koreában is kisebb mínusz látható, míg Sydney-ben minimális plusz rajzolódott ki a hétfői kereskedésben.
  • Pénteken csökkenéssel fejezték be a napot a New Yorki tőzsdék, pedig nyitás után még a pozitív tartományban jártak az indexek. Nem tett jót a hangulatnak, hogy a vártnál kedvezőtlenebb lakáspiaci adatok érkeztek. A használtlakás-értékesítések a vártnál jobban lassultak januárban, amit a szokásosnál zordabb időjárás magyarázhatott.
  • Az európai határidős indexek kisebb mínuszos nyitást jósolnak. Ma érkezik az Ifo német üzleti hangulatindex értéke, valamint a felülvizsgált inflációs adat az eurózónából, mint fontos makroadat. Az USA-ból pedig a Markit szolgáltatószektorbeli PMI-adata, amire figyelnek majd a befektetők.
Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu