Erősödés előtt a forint?

Vágólapra másolva!
Úgy néz ki, hogy folytatódhat az MNB kamatcsökkentési ciklusa, ami miatt tartósan gyengébb lehet a forint. Viszont rövid távon, technikai szempontból fellélegezhetünk, jöhet egy kis erősödés.
Vágólapra másolva!

Múlt héten az MNB monetáris tanácsa 15 bázisponttal 2,7 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A lépés meglepte az elemzőket, ugyanis a várakozások 10 bázispontos csökkentést valószínűsítettek. A forint jelentős gyengüléssel reagált a hírre és ismét a 315-ös szintig menetelt. Ezzel továbbra is a legrosszabbul teljesítő régiós devizának számít idén.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A lépéssel az MNB egyértelművé tette, hogy a jelenlegi árfolyamszint nem jelent problémát a számára. Egyre több elemző úgy látja, hogy 340 forint környékén lehet az a szint, ahol már lépések történhetnek a jegybank részéről. Sőt, a gyenge forint jelentősen javítja az exportképességet, mely jelenleg a gazdasági növekedés alapja az autógyárak révén.

Akár a választásokig is kitarthat a kamatcsökkentés, igaz ennek mértéke mérséklődhet, az eddigi 15 bázispontról átállhat 10 bázispontos lépésekre a monetáris tanács. 2,5 százalékos szinten lehet vége a történelmi méretű kamatcsökkentési periódusnak.

Ezen a szinten viszont nagyon sebezhető lehet a forint. Az infláció már nem csökkenthető tovább, a maginfláció (mely a kormányzati intézkedések hatását kiszűri) már 3,4 százalék és a gyengülő forint főleg az emelkedő üzemanyagköltségeken keresztül még növelheti.

A jelenlegi reálkamat, ha van egyáltalán, már nem vonzza a külföldi befektetőket, főleg, hogy az ország besorolása a bóvli kategóriában van. Ilyen minősítés esetén nagyobb az elvárt hozam. Jelenleg az ötéves CDS 260 bázispont Magyarország esetén és az ötéves kötvény 5,5 százalék körül van. Mit jelent ez? Ha egy befektető biztonságban akarja a befektetését, akkor 2,6 százalékot kell fizetnie. Így kevesebb, mint 3 százalékos hozama marad, mely a várható emelkedő inflációhoz viszonyítva már nem jelent jó reálhozamot az ország kockázatához képest. Ezért várhatóan jelentős lesz azon külföldi befektetőknek a száma, akik nem fogják megújítani lejáró befektetéseiket. A lejárt befektetéseik ellenértékét pedig visszaváltják euróra, dollárra, így fennmaradhat a forintra nehezedő nyomás, mely a gyengülés irányába hat. A másik hatás pedig a hozamemelkedés lesz.

Ráadásul a gazdaság teljesítésének, a nagyobb növekedésnek nem az alapkamat magas szintje a probléma. Nincs forráshiány, a szükséges források rendelkezésre állnak a gazdasági szereplők számára. A problémát a beruházások alacsony szintje jelenti, ami nem a 2,5 százalékos vagy 3 százalékos alapkamat miatt van. Az ok a bizalom hiánya. Az állandóan változó jogi és gazdasági feltételek elriasztják a befektetőket.

Technikai szemszögből vizsgálva, a rövidtávú emelkedő trendvonal letörése történhet meg. Ha a mai és a holnapi nap folyamán az euró árfolyama nem erősödik vissza 312 fölé, akkor megtörténhet a trendforduló. Itt a technikai alapokon kereskedőknek érdemes lehet euró eladás felvétele, stop szintjüket pedig 315 fölé tenni. A forint erősödés útjába a 305-ös szint állhat, ez esetben, ha az erősödés végett ér itt, kialakulhat egy oldalazó sáv 305-315 keretértékekkel, melyben a következő hónapban mozoghat az árfolyam.

De a technikai kereskedés nem jóslás, találgatás. A hasznossága abban áll, hogy segít a belépési és kilépési pontok meghatározásában és mellé a veszteség behatároló szint kijelölésében.

EURHUF napi grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu