Óriási leépítések a brit óriásbanknál

Vágólapra másolva!
Alkamazottjainak negyedét készül elbocsájtani, és számos nemzetközi tevékenységét fogja leépíti Nagy-Britannia egyik legnagyobb bankja, a Royal Bank of Scotland - írja a Reuters ügyhöz közeli forrásokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Óriási leépítésekre készül a brit állam többségi tulajdonában álló Royal Bank of Scotland. A pénzintézet leépíti befektetési banki üzletágát, melyből csak azt a részleget fogja megtartani, mely a vállalati ügyfeleket szolgálja ki.

Ezen túl 30 ezer alkalmazottól válhatnak meg az átalakítások keretében, így a bank 120 ezer fős dolgozói állománya a negyedével csökkenhet. Ebben viszont már benne van a korábban bejelentett, még nem végrehajtott 18500 fős leépítés is.

A cég több nemzetközi tevékenységét felszámolja, többek között számos ázsiai és amerikai leányvállalatot el fognak adni a források szerint. Ezeket az átszervezéseket már a jövő héten hivatalosan is bejelentheti a bank, a negyedéves gyorsjelentésének közzétételével párhuzamosan.

A leépítések oka, hogy a kormány azt szeretné, hogy az RBS a rivális Lloyds-hoz hasonlóan minimális befektetési banki üzletággal, és hazai fókusszal működjön. A brit állam a több mint öt évvel ezelőtti válság során szerzett 81 százalékos részesedést az RBS-ben, a történelem legnagyobb bankmentő csomagjának odaítéléséért cserébe.

A Royal Bank os Scotland a héten jelentette be, hogy az átszervezések keretében eladja a derivatiív és struktúrált termékekkel kereskedő üzletágát a BNP paribasnak.

A tervezett átalakításokat kedvezően fogadták a befektetők, a Royal Bank of Scotland részvényei ugyanis 1,4 százalékot erősödtek pénteken.

Royal Bank of Scotland napi grafikon (London) Forrás: Bloomberg, Investor.hu