Kétmilliárdos áfacsalást tárt fel az adóhatóság

Vágólapra másolva!
Cukorral és étolajjal kereskedtek, luxuscikkekkel kényeztették magukat.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Adó- és Vámhatóság (NAV) nyomozásának adatai szerint 2 milliárd forint kárt okozott egy élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, amelyre egyszerre több mint ötven helyszínen, 200 pénzügyi nyomozó, adórevizor és pénzügyőr csapott le.

Az akció során 22 millió forint készpénzt, valamint 145 millió forint értékben gépkocsikat, motorkerékpárokat, karórákat foglaltak le. Az érintett cégek, illetve a gyanúsítottak bankszámláit és az elkövetők ingatlanjait is zárolták, összesen, mintegy 800 millió forint értékben. A gyanúsítottak többek között étolajjal és cukorral kereskedtek, cégeik a papíron Szlovákiából beszerzett árukat – egy cégláncolat közbeiktatásával – főként multinacionális üzletláncoknak és nagyüzemi felhasználóknak értékesítették.

Az akció során, a bűncselekmények bizonyítása érdekében, lefoglalták a cégek könyvelési anyagait és telefonjait, valamint a számlázóeszközöket is. Az áfacsalók a pénzt egyebek között luxusingatlan építésére használták fel. A gyanúsítottak otthonában több száz pár cipőt, márkás órákat, különleges érméket találtak. A bűnszervezet nyolc tagját előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság, a cégláncolatban stróman ügyvezetőként közreműködő öt hajléktalan férfit pedig közokirat-hamisítás miatt hallgatták ki. A gyanúsítottak a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt akár 20 éves szabadságveszést is kaphatnak.