Vágólapra másolva!
Erős negyedik negyedéves gyorsjelentést tett közzé tegnap piaczárás után a Rába. A bevétel és az üzemi eredmény is szépen hízott, bár a kulcsfontosságúnak számító futómű üzletágban megtört az eddigi nagy lendület. A jelentés nem változtatott a Rába részvényekkel kapcsolatos optimizmusunkon, bár a futómű szegmens teljesítménye a részvény körüli kockázatokat erősíti.
Vágólapra másolva!

Tovább növelte bevételét a Rába, ráadásul a bázishoz mért 14 százalékos emelkedés is magasabb annál, mint amit az elmúlt negyedévekben megszokhattunk. Hasonlóan magas bevételre utoljára két évvel ezelőtt volt példa.

Forrás: Investor.hu

A szegmensek közül az alkatrész mutatott kimagasló teljesítményt 40 százalékos bevétel növekedéssel. A jó teljesítmény a felfutó kartám üzletek és az új modell bevezetése miatt kiugróan szereplő alkatrész eladásoknak köszönhető.

A jármű üzletág is nagyon erős volt, ez vélhetően a jellemzően év végére összpontosuló katonai szállításokkal lehet összefüggésben. Ennek köszönhetően minden idők legerősebbjei közé tartozó negyedévvel zárt a jármű üzletág.

A kulcsszegmensnek számító futómű bevétele viszont 2 százalékkal csökkent, amire már több mint három éve nem volt példa. A földrajzi régiók közül a meglehetősen fajsúlyos Amerikában igen nagy volt a visszaesés, amiben a mezőgazdasági futóművek első féléves lendületének megtörése játszotta a főszerepet.

Forrás: Investor.hu

Az első negyedéves kilátásokat is beárnyékolja egy technikai jellegű tétel. Az európai nehéz tehergépjármű piacon kivételesen erős volt a negyedik negyedéves kereslet a 2014. január 1-től érvényes új környezetvédelmi szabályok hatályba lépése miatt (így nézve tehát a tényszámok csak még inkább elbizonytalanító képet festenek), ami az idei első negyedévben visszafogott keresletet eredményezhet. A cég éves szinten viszont változatlan piacmérettel számol.

A bázisnak megfelelő 6,9 százalékos üzemi eredményhányadot sikerült elérni, bár a futómű és alkatrész üzletágban látott visszaesésnek könnyen meglehetett volna a böjtje. Úgy tűnik, nagyon jól jöttek a jármű üzletág kimagasló szállításai, ezek nélkül ugyanis gyengébb lenne a kép.

Forrás: Investor.hu

13 százalékkal emelkedett a negyedéves üzemi eredmény, amit az emelkedő bevételnek köszönhetünk. A 12 hónapot átölelő gördülő eredményadat új lokális csúcsra futott.

Forrás: Investor.hu

Igen nagyot, 84 százalékot emelkedett a vállalat nettó profitja, miután a pénzügyi tételek is jelentős javulást mutattak az egy évvel korábbi időszakhoz képest. A javuló eredményesség egyébként a készpénztermelés erősödésével jár együtt, amivel párhuzamosan sokat csökkent a vállalat nettó hitelállománya és eladósodottsága.

A tavalyi év erősre sikerült a cégnél, a nagy kérdés befektetői szemmel, hogy vajon az idei hogyan alakulhat. Úgy gondoljuk, hogy a növekedés üteme már lassulhat (az első negyedév akár gyengén is sikerülhet), de a buszpiaci megrendeléseknek köszönhetően a vállalat képes lehet a 2013-asnál magasabb bevételt és eredményt felmutatni. Mindezek miatt a gyorsjelentés nem változtatott a Rábával kapcsolatos optimizmusunkon, bár a futómű üzletág teljesítménye a cég körüli kockázatokat erősíti.