Gyújtják a dinamitot az aranybányákban

Vágólapra másolva!
Az arany elmúlt hetekben látott menetelése jó hatással volt az aranybányákra is. Hatalmas emelkedéseket lehet látni és ha minden jól megy, akkor további növekedés várhat a cégekre.
Vágólapra másolva!

GDX – Market Vectors Gold Miners ETF: Átjutott a 200 naposon
(NYSE Arca)

Január elején még a 20 dolláros szinthez közeledett az aranybányák mozgását lekövető GDX ETF, de januárban irányt váltott a papír és hatalmas ralit mutatott be. Az instrumentum egy zászló alakzatból kitörve jutott pár napja a 200 napos mozgóátlag fölé, ami jó jelnek számít.

Ha folytatódik a menetelés, akkor 28,5 dollár körül látható a következő ellenállás, majd akár 31 dollárig is eljuthat az ETF. Itt legutóbb 2013 augusztusában forgott az instrumentum.

Az indikátorok is támogathatják az elképzelést, az RSI emelkedő pályán mozog, az MACD pedig vételi jelzést mutat.

GDX ETF napi grafikon (NYSE Arca) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Agnico Eagle Mines: Sávból törhet ki
(NYSE)

Egy nagyjából 7 hónapig tartó sávból próbál kitörni az Agnico Eagle Mines papírja. A részvény épp a sáv tetejénél mozog, ráadásul egy zászló formáció is látható a napi grafikonon.

A zászló alakzaból nagyjából 39 dollárig juthat el az árfolyam, ami épp egybeesik a 161,8 százalékos Fibonacci szinttel. Utóbbi pedig a sávból való szignifikáns kitörés célszintje lehet.

Megindulás esetén szűkre lehet húzni a stop-loss megbízást, így kedvező hozam-kockázat arányú befektetéssel nézhetünk szembe.

További jó jel a mozgóátlagok metszése is, amit aranykeresztnek nevezünk. Az 50 napos mozgóátlag alulról metszette a 200 naposat úgy, hogy az árfolyam ezen szintek fölött mozgott. Ezt hosszabb távon pozitívumként lehet értékelni.

Mivel volatilis részvényről van szó, így fontos a pozícióméret megfelelő szinten tartása, hiszen egy gap (rés) után átugorhatja az árfolyam a stop-loss megbízásunkat.

Agnico Eagle Mines napi grafikon (NYSE) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Barrick Gold: Az aranykereszt adhat lökést
(NYSE)

Az Agnico Eagle-höz hasonlóan jól fest a Barrick Gold grafikonja is. A charton egy emelkedő háromszögszerű alakzatot lehet látni, amiből épp ki akar törni a részvény.

Ha sikeres lesz a megindulás, akkor a Fibonacci szintek alapján 25,25 dollárig, a 161,8 százalékos Fibonacci szintig is eljuthat a papír.

További lökést adhat a részvénynek a mozgóátlagok által kirajzolt aranykereszt is. Hasonló a formáció, mint Agnico Eagle-nél, bár a Barrick Gold picit lemaradt a szektortársához képest.

Kitörés után ebben az esetben is szűkre lehet húzni a stop-loss megbízást, persze a gap kockázattal itt is tisztában kell lenniük a befektetőknek.

Barrick Gold napi garfikon (NYSE) Forrás: Bloomberg, Investor.hu