Nem hozott áttörést a PannErgy negyedéve

Vágólapra másolva!
Nem tudott nyereséget termelni a PannErgy a negyedik negyedévben, így a teljes éve is veszteséges lett, pedig már miskolci projektje is üzemelt az őszi fűtési szezonban. Számos egyszeri tétel nehezíti a tisztánlátást, amik szintén szerepet játszottak a negatív EBITDA-ban.
Vágólapra másolva!

Veszteséges maradt a PannErgy

EBITDA szinten is negatív eredményt ért el a PannErgy 2013 utolsó negyedévében, és a teljes évet tekintve is mínuszos lett a teljesítménye. Pedig az októberi-decemberi időszakban már beindult a miskolci projekt is (közel 150 ezer GJ hőmennyiséget értékesítettek). A társaság közlése szerint a miskolci projekt egyéb költségei és a korábbi időszakokban indított geotermikus projektek egyszeri leírásai is hozzájárultak a veszteséges működéshez.

Forrás: Investor.hu

A miskolci projekt a teljes 2013-as árbevételből (1,28 milliárd forint) közel 45 százalékkal részesedett. A szentlőrinci létesítmény értékesített hőmennyisége a tervezett alatt maradt az enyhébb időjárás miatt (71 millió forint), és a berekfürdői tevékenység is alacsonyabb árbevételt termelt, mint ahogyan korábban tervezték (38 millió forint).

Folyamatban a tervezett projektek

Miskolcon a beruházás második fázisa már zajlik, tavasszal tervezik a kivitelezés megindítását, míg az éles üzemindítás az őszi fűtési szezonra várható. A cég vezérigazgatója egy januári interjúban úgy fogalmazott, hogy a második fázissal a tervekben szereplő 780 ezer GJ éves elsődleges hőleadás elérhető lesz.

A cég a győri projektről túl sok újdonságot nem közölt, az a kút helykijelölési fázisában tart és elindultak az egyeztetések a távhővezeték nyomvonalával kapcsolatban. A társaság megerősítette, hogy a korábbiaknak megfelelően 340-400 ezer GJ éves hőátadást vár. Tóth Péter vezérigazgató januári interjújában nagyjából 8,5 milliárd forintos költséget említett a győri projekttel kapcsolatban, így a finanszírozás még kérdéses, hiszen eddig „csak” közel két milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást kapott a projekt.

Forrás: Investor.hu

A teljes év eredményét a pénzügyi tételek is rontották (2013: -246 millió forint, 2012:+161 millió forint), amit a cég a gyengébb forinttal, a nagyobb hitelállomány növekvő kamatterheivel (lehívásra került a Sberbank hitele), valamint a Synergon részvények értékesítésén elszenvedett veszteséggel magyarázott.

Összességében kedvezőtlen, hogy a cég még EBITDA szinten is veszteséges, és hogy ezen a miskolci projekt indulása sem tudott segíteni. Kérdés, hogy ezt mennyire magyarázzák egyszeri költségek, ugyanis a társaság beszámolója nem adott információt annak pontos nagyságáról. Ha a társaság a terveknek megfelelően tud haladni a miskolci második fázissal és a győri projekttel, akkor azok segíthetik hosszú távon a PannErgy eredményességét.

A befektetők nem örülnek a veszteségnek, a részvény árfolyama kilenc százalékos zuhanással reagált a jelentés után, habár innen némileg visszakapaszkodott, jelenleg 5 százalék körüli mínuszban tartózkodik.

A PannErgy árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu