Megállapodást köt a kormány a Magyar Telekommal

Magyar Telekom napi grafikon
Vágólapra másolva!
A Magyar Telekommal köthet együttműködési megállapodást a kormány a Magyar Közlönyben tegnap megjelent határozat szerint.
Vágólapra másolva!
  • Ezek szerint a kormány felhatalmazza Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy partnerségi együttműködési megállapodást kössön a Magyar Telekommal a kormány nevében.
  • Korábban a kormány már több mint 40 céggel kötött stratégiai együttműködési megállapodást, közöttük egyik másik távközlési céggel, a Telenorral is.
  • A nagy kérdés az, hogy a Magyar Telekommal megkötésre kerülő megállapodás különbözni fog-e ezektől, illetve ha igen, akkor miben, hiszen a kormányhatározat szerint jelen estben partnerségi megállapodás születhet, nem pedig stratégiai.
  • A lépés mindenestre hosszabb távon pozitív üzenetet hordozhat a Magyar Telekom, illetve befektetői számára is. Tegnap már beszámoltunk róla, hogy a Citi legfrissebb elemzése szerint a cég felvásárlási sztorijának kimenetelét nagyban befolyásolja, hogy az anyavállalat, azaz a Deutsche Telekom meg tud-e egyezni a kormánnyal az iparági adóztatás kérdésében.
  • Utóbbi létrejöttét erősítheti, hogy Orbán Viktor novemberben a Telenorral kötött megállapodáskor elmondta, hogy "minden olyan javaslatot, amely a magyar gazdaság növekedéséhez járul hozzá, ezáltal több adóbevételt eredményez általában, szívesen fogadunk, mert ennek arányában tudjuk majd csökkenteni azokat a terheket, amelyek speciálisan erre a szektorra esnek".
Magyar Telekom napi grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Magyar Telekom az Investor.hu-t is kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.