Két energiacég a választások előtt dönt a profit sorsáról

Vágólapra másolva!
Az Elmű és az Émász két héttel korábban tartja a közgyűlését.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlési választások miatt tartja a tervezettnél két héttel korábban, március 21-én éves közgyűlését a Budapesti Elektromos Művek Nyrt. (ELMŰ) és az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. (ÉMÁSZ) - közölte Boross Norbert szóvivő.

Mivel a szigorú tőzsdei előírások miatt a társágok eredményével, esetleges osztalékfizetésével kapcsolatban semmiféle adat publikálására nincs mód, a szóvivő piaci spekulációnak minősítette a Napi Gazdaságban megjelent keddi írást, miszerint a korai időponttal a két áramszolgáltató azt biztosítaná, hogy április elejéig, a választásokig kifizethesse osztalékát. Mivel az esetleges osztalék ténye, és mértéke nem publikus, ha a lapnak bennfentes információja lenne, az a tőkepiaci törvény előírásaiba ütközne - mondta Boross.

Hangsúlyozta: azért tartják korábban a közgyűlést, hogy a részvényesek eleget tudjanak tenni az állampolgári kötelezettségeiknek, és április hatodikán szavazni menjenek, ne közgyűlésen kelljen megjelenniük.

Giró-Szász András kormányszóvivő szerdán a lapp cikkére reagálva azt mondta: a kormány megdöbbentőnek tartja, hogy egyes közműszolgáltatóknál a vagyonfelértékeléssel, valamint az osztalékkifizetés időpontjának előrehozásával pénzkimentési akció zajlik, ezért Orbán Viktor kezdeményezésére a héten elemzi a helyzetet a kabinet. A miniszterelnök a helyzet áttekintése érdekében a héten megbeszélést kezdeményez, amelyen az érintett miniszterek mellett az energiahivatal vezetője is részt vesz. A kormány célja egyértelműen az, hogy "ezek a pénzkimentési akciók semmilyen formában ne tudják megakadályozni, illetve a fenntartását nehezíteni a kormány rezsicsökkentő politikájának".