Bevásárlásra indul a Nokia?

Vágólapra másolva!
A Nokia fontolgatja az amerikai technológiai cég, a Juniper felvásárlását, legalábbis a német Manager Magazin Online ezt írja meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. 
Vágólapra másolva!
  • A Nokia Solutions Networks (NSN) vezetője, Rajeev Suri még tavaly év végén repült az USA-ba, hogy a Juniper vezetőségével szorosabb együttműködésről és egy lehetséges összeolvadásról tárgyaljon, írja a Management Magazin Online. Ezzel amerikai jelenlétét erősítené meg a finn cég.
  • A hálózati eszközöket gyártó Juniper piaci kapitalizációja ugyanakkor 13,7 milliárd dollár, ami igencsak nagy falat lenne a Nokiának, de a német újság szerint a Juniper nagyjából 3 milliárd dolláros készpénzállománya is segíthetne a finanszírozásban.
  • A Nokia piaci kapitalizációja nagyjából 20 milliárd euró, míg tavaly év végén a cég mérlegében 2,3 milliárd eurós nettó készpénztartalék szerepelt. Ehhez jön még hozzá (vélhetően a mostani negyedévben) majd a Microsofttól kapott 5,4 milliárd euró, ami így 7,7 milliárdra emeli majd a nettó cash állományt. Ebből pedig már megvalósíthatóak lehetnek esetleg akvizíciók.
  • Miután a Nokia eladta készülékgyártását a Microsoftnak, a bevételek 90 százaléka származik a hálózati divízióból. Ugyanakkor az NSN árbevétele csökkent a negyedik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, elsősorban a kínai verseny hatására, így a Nokia akár felvásárásokon keresztül is gondolkodhat a növekedésben.
  • A Nokiától és a Junipertől nem kommentálták a híreket.

A Nokia árfolyama minimális elmozdulásban van, míg a Juniper 3,5 százalékkal lőtt ki a csütörtöki kereskedésben.

A Nokia árfolyama (Helsinki) Forrás: Bloomberg, Investor.hu
A Juniper árfolyama (NYSE) Forrás: Bloomberg, Investor.hu