Vágólapra másolva!
Nagy pofont kapott ma az OTP, ami miatt a BUX is mínuszban ragadt záráskor. Az európai és amerikai tőzsdéken kis pluszok láthatóak a Fed ma este érkező fontos jegyzőkönyve előtt.
Vágólapra másolva!
  • Nem volt jó napja a BUX-nak, elsősorban az OTP mélyrepülése miatt, a magyar részvényindex 0,3 százalékos mínuszban zárt. A BUX ezzel a lemaradók táborát erősítette a régióban, ahol csak az osztrák ATX teljesített nála gyengébben.
  • A magyar piacon az OTP volt a nehezék, a bankpapír 2,1 százalékot zuhant ma, amiben az ukrán válság bankot érintő hatásai is szerepet játszottak. Az OTP ezzel egyhónapos mélypontján is megfordult ma.
  • A többi főbb papír közül a Magyar Telekom remekelt, újabb három százalékot száguldott, és június óta nem látott szinten zárt (345 forint). A Mol stagnált, a Richter pedig 0,3 százalékot erősödött.
  • A forint kétéves mélypont közelébe gyengült ma az euróval szemben, mivel 314 fölött is megfordult az árfolyama. Később kissé korrigálni tudta esését, és 313 közelébe tért vissza a magyar deviza. A dollár/forint jegyzése 227,6-nál, a svájci franké 256,2-nél található.
  • Európában kisebb pluszban találhatóak a részvényindexek, melyek visszatértek a korábbi mínuszokból. A legjobban teljesítő belga BEL 20 0,6 százalékot erősödött.
  • Az amerikai tőzsdéken is jó a hangulat, a főbb részvényindexek közül az S&P 500 0,2 százalékot, a Dow Jones 0,3 százalékot erősödött, a Nasdaq viszont stagnál. A tőzsdemutatók annak ellenére tudnak emelkedni, hogy a mai lakáspiaci makroadatok pocsékul sikerültek.
  • Januárban 16 százalékkal csökkent a kezdődő újlakás építések száma decemberhez képest. Ez jóval nagyobb visszaesés volt a vártnál (-4,9%), és az utóbbi három év legnagyobb havi zuhanásának felelt meg. Ráadásul a kiadott lakásépítési engedélyek is 5,4 százalékkal csökkentek januárban havi alapon (várt: -1,6%).
  • A befektetők a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyvére várhatnak, mely magyar idő szerint este nyolckor lát majd napvilágot. Ebből fontos információk derülnek majd ki, hogy az amerikai jegybank döntéshozói miként vélekednek a jelenleg futó eszközvásárlási programról, és a monetáris politikáról.
  • A Tesla befektetői kissé rossz kedvűen várhatják a ma este érkező gyorsjelentést, mivel a részvények fél százalékot gyengültek. A Facebook viszont 1,7 százalékos ugrás után történelmi csúcsán mozog.
  • A Peugeot visszaadta előnyének nagy részét, amit a tőkeemelés hírére szerzett meg, és már csak 0,2 százalékos pluszban mozog. A Carlsberg pedig 7,2 százalékot száguldott a kedvező hírekre.
Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu
EURHUF napon belüli grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu