Kétéves csúcson a Peugeot

Peugeot napi grafikon (Párizs)
Vágólapra másolva!
Egyaránt 14 százalékos részesedést szerez a kínai Dongfeng társaság mellett a francia állam a Peugeot-ban, miután sikerült a feleknek megállapodniuk a tőkeemlés feltételeiről. A hírre 2 éves csúcsra ugrott az árfolyam. 
Vágólapra másolva!
  • Sikerült tető alá hozni a francia Peugeot-Citroen autógyártó feltőkésítésének tervét. Ezek szerint a francia állam és a kínai Dongfeng társaság egyenként 800-800 millió euróval járul hozzá a mintegy 3 milliárd euró összértékű tőkeemeléshez.
  • Az új tulajdonosok 7,5 eurón, azaz a tegnapi záróárhoz képest 41 százalékos diszkont mellett jutnak hozzá részvényeikhez.
  • Rajtuk kívül az autógyártó első számú tulajdonosának számító Peugeot-család 100 millió eurót invesztál a cégbe, míg a tőkeemelés fennmaradó része warrantok kibocsátásával lesz finanszírozva.
  • A tőkeemelés következtében Franciaország, illetve a Dongfeng is 14-14 százalékos részesedést szerez a Peugeot-ban. Ráadásul a jelenleg 25 százalék körüli pakkal (szavazati jogok 38 százaléka) bíró Peugeot-család tulajdoni hányadai is hasonló szintre fog csökkeni a lépést követően.
  • Európa második számú autógyártójának nagy szüksége van a friss forrásokra, miután ezek révén tudja majd finanszírozni az újabb modellek fejlesztését, illetve a fejlődő piaci terjeszkedést.
  • A befektetők nagyra értékelik a mentőcsomagot, aminek köszönhetően a Peugeot árfolyama két éves csúcsra emelkedett a párizsi parketten. Röviddel nyitás után már 9 százalékos pluszban is járt az árfolyam.
Peugeot napi grafikon (Párizs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Peugeot-sztori korábbi cikkjei: