Üstökösként lőtt ki a Tesla!

Vágólapra másolva!
A vártnál erősebb negyedéves nyereséget ért el a Tesla Motors a negyedik negyedévben, az árfolyam egyből meglódult a jelentés után.
Vágólapra másolva!

22:02 - Itt a jelentés!

  • A negyedéves tisztított EPS 33 cent lett, miközben az elemzők csak 25-26 centre számítottak a Bloomberg elemzői konszenzusa alapján.
  • Az árbevétel ugyanakkor csak 615 millió dollár lett, ami elmarad a Bloomberg 700 millió dollár feletti konszenzusától. Azt viszont ki kell emelni, hogy nem amerikai (US GAAP) számviteli szabályok alkalmazásával kapott árbevétel 761 millió dolláros lett.
  • Ugyanakkor a profit még a vártnál alacsonyabb árbevétel ellenére is nagyot nőtt, így alapvetően a kulcskérdést jelentő költségek nem ugrottak meg jelentősen.
  • Ráadásul 25 százalékra növekedett a nyereségesség szempontjából kulcsfontosságú bruttó margin is, ami megegyezik a menedzsment korábbi célkitűzésével. Ezt pedig a különböző támogatások (ZEV kreditek) sem torzítják már.
  • Sőt, 2014-ben 35 ezer S modellt értékesíthet a Tesla a menedzsment szerint, ami meghaladja az elemzők várakozását. Ezt főleg a felfutó termelésnek köszönheti majd a cég, mivel az értékesítés szűk keresztmetszetét főleg ez okozza. Az év végére akár 1000 autót is gyárthat a Tesla hetente, ami sok elemző előzetes várakozását is bőven meghaladja.
  • Az árfolyam a kedvező jelentésre 193 dollár közeléből 220 dollárig szaladt fel. Ez mondani sem kell, hogy új történelmi csúcs, és már 13 százalékos plusz!
  • Ezzel a december végi 140 dolláros közeli szintekből már óriási pluszt ért el a Tesla árfolyama, amikor már felhívtuk a figyelmet rá, hogy a Tesla tartósan is felfelé veheti az irányt.
  • Holnap természetesen részletesen is kivesézzük a Tesla negyedéves jelentését, több elemzői komment és vélemény kíséretében.

21:45 - Jönnek a számok

A háttérben vélhetően komoly szerepe van annak, hogy az utóbbi hónapokban remekül szerepelt az "csodaautó-gyártó", közel 40 százalékos menetelés után ugyanis a héten 205 dollár közelében újabb történelmi csúcsot állított be a vállalat. A gyorsjelentés előtt így egyfajta biztonsági játék, illetve profitrealizálás kezdődhetett el.

Mivel a Tesla a negydéves értékesítési adatokat már közzétette, így a befektetők főleg a költségekre, és így a nyereségre fordíthatnak nagyobb figyelmet, nem beszélve Elon Musk, és a menedzsment által a jelentéshez hozzáfűzött kommentárról. Nem lennék meglepődve, ha a befektetők szélsőséges piaci reakciót mutatnának a jelentés, és a menedzsment kommentárja után, így a mai piaczárás utáni kereskedés vélhetően a Teslától lesz hangos, nem beszélve a holnapi kereskedésről.