Hogyan csökkenthetjük a banki költségeinket?

Vágólapra másolva!
Bár túl nagy válaszreakciót nem váltott ki a tranzakciós illeték bevezetése, természetesen sokakat érdekel a téma, írja a reconcept.blog mai bejegyzése. A főkönyvi kivonatban drasztikus különbséghez vezethet, hogy két teljesen hétköznapi gesztus közül melyiket választjuk, minimális figyelemmel egy halom pénzt spórolhatunk meg.
Vágólapra másolva!

A bankkártya

Ha évi egymillió forintért vásárolunk kártyával – paypass megoldással négyszer gyorsabb is az ügymenet –, az évi mintegy 5 ezer forint költséget jelent. Ha bankfiókból vesszük fel ugyanezt az összeget, az 8—10 ezer forint költség évente.

Befektetési szolgáltatónál vezetett számlák

A szolgáltatók nincsenek felkészülve a napi forgalomra (nincs back-office, online felület, stb.). Egy-egy milliós tétel utalása (amelyre sok esetben egyébként is a tartalékokat használja a társaság) azonban nyilván lehetséges. A szolgáltatók azt gondolják, hogy ezen számlák forgalmát nem terheli a tranzakciós illeték. (A törvény alapján nem éppen így fest a helyzet, de ez legyen az illeték megfizetésére kötelezett szolgáltatók gondja.)

Kompenzáció

Ha egy vállalkozás egyazon partnerétől vásárol szolgáltatásokat és értékesít is neki, akkor a pénzügyi teljesítés kompenzációval, pénzforgalom nélkül is rendezhető, természetesen minden vonatkozó jogszabály (így főleg az áfa-fizetés szabályainak) betartása mellett. Eddig csak a normál utalási költségeket lehetett megspórolni, amiért sokszor nem volt értelme a dokumentációval járó többletmunkát vállalni. Ma már 3,5-4-szer akkora a számlaforgalom költsége. A kompenzáció érintheti a tulajdonosokat is: minden egymillió forintnyi kompenzálás 4–5 ezer forint megtakarítást jelent az utalási költségeinkből, miközben a dokumentációt egyszer kell kialakítani mindehhez (és egyébként is csupán egy oldal).